Llibres

L’Òmnium d’Orriols

‘Aprendre a parlar amb les plantes’, de Marta Orriols, guanya la segona edició del Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any

“Com més forta sigui la repressió, més ganes tindrem de compartir llengua i cultura”

Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, és l’obra guanyadora de la segona edició del Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any. Orriols ha volgut agrair el premi i ha valorat la feina d’Òmnium a favor de la llengua i la cultura “i més en moments repressius com l’actual”. I s’ha volgut dirigir directament el president de l’entitat, Jordi Cuixart: “Jordi, seguiré treballant incansablement amb l’única eina que tinc, el català.” Marta Orriols rebrà 20.000 euros directes i 5.000 més per a promoció. L’encarregat de lliurar aquest segon Premi Òmnium a la Millor novel·la de l’Any a Orriols ha estat el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri de los Ríos, en absència de Jordi Cuixart, empresonat des de l’octubre de 2017.

Mauri ha assegurat que és “un honor” poder explicar que, a les portes del judici a la democràcia, “Òmnium no només és una entitat cabdal en la defensa de les llibertats col·lectives, sinó que alhora també lliura el guardó més ben dotat a l’obra literària editada en llengua catalana”. Mitjançant una carta, Cuixart ha volgut felicitar els finalistes recordant Montserrat Roig, que “no deixarem mai d’escriure, de llegir i de pensar, en la llengua que ens doni la gana”. “Com més forta sigui la repressió, més ganes tindrem de seguir compartint llengua i cultura amb tothom, sense renúncies.” El jurat del guardó és independent i de prestigi i està format per Rosa Cabré, Maria Dasca, Carme Gregori, Oriol Izquierdo i Xavier Pla. El premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’any és el premi millor dotat econòmicament a obra publicada i arriba enguany a la segona edició. En la primera edició el guardó va recaure en Raül Garrigasait per Els estranys.

El vicepresident d’Òmnium ha explicat que, amb l’empresonament de Cuixart i la repressió, l’entitat va tenir clar que calia ser encara més ambiciosos a l’hora de posar la “cultura i la literatura catalanes al centre de tot”: perquè són dos dels tresors més preuats que tenim com a societat i “renunciar a treballar per elles seria un error imperdonable”. “La pitjor derrota dels qui volen veure Òmnium clausurat és continuar sent una entitat cultural de referència europea”, ha sentenciat..

El president d’Òmnium també ha lloat la naturalesa d’aquest guardó, el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any, que, tot i la seva joventut, vol contribuir a fer que les lletres catalanes tinguin “un sistema literari comparable en exigència i ambició al de qualsevol altre lloc del món”. Cuixart ha fet referència als lluitadors que “ens van precedir per salvar els mots” i assegura: “Amb la mateixa determinació, aviat afrontarem un judici a la democràcia per salvar els drets civils: sense por.” I ha apel·lat a les paraules de Pere Quart a l’escenari del Romea: “Encara som a la trinxera i les nostres armes són les paraules.”

En un acte a l’hotel Casa Bonay presentat per la periodista cultural Anna Guitart, els finalistes del Premi Òmnium 2018 han estat Sobre la terra impura, de Melcior Comes, i La memòria de l’oracle, de Pere Joan Martorell. Els tres han signat un exemplar de les tres novel·les finalistes que faran arribar al president d’Òmnium, Jordi Cuixart, a la presó on és tancat des de fa 15 llargs mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona