Altres

Caimó i el foc que no s’apaga

Recordaran el 200 aniversari de Pere Caimó, alcalde de Sant Feliu, i el 150 del Foc de la Bisbal amb diverses activitats

Carme Sansa protagonitzarà un monòleg sobre Isabel Vila el 6 d’octubre al Teatre Mundial

“A la Bisbal d’Empordà existeix un carrer que es diu 6 d’Octubre i alguns es pensen que fa referència al 6 d’octubre del 1934, quan Companys va proclamar l’Estat Català, però en realitat està dedicat al 6 d’octubre del 1869: la data del Foc de la Bisbal”, explica Toni Strubell, un dels impulsors del grup promotor que, al llarg d’aquest any, té previst organitzar diversos actes, sobretot a Sant Feliu de Guíxols i la Bisbal d’Empordà, però també en altres localitats gironines, per commemorar dues efemèrides que es complementen: el 200 aniversari del naixement de Pere Caimó (1819-1878), polític republicà que va ser alcalde de Sant Feliu de Guíxols i diputat a Madrid, i el 150 aniversari del Foc de la Bisbal, l’aixecament dels republicans federals del qual Caimó va ser també un dels protagonistes principals. “Més enllà de l’interès historicista, el Foc de la Bisbal és un episodi central entre els precedents que ajuden a entendre el que està passant actualment a Catalunya. Va ser un intent de portar la democràcia i la república a Catalunya, i va trencar molts tòpics sobre el català fenici i conservador, partidari del peix al cove”, diu Strubell.

En aquell moviment popular del 1869 contra les tropes espanyoles també va destacar la figura d’Isabel Vila, calongina i veïna de Llagostera, considerada la primera sindicalista catalana, que va ser reivindicada i estudiada per Francesc Ferrer i Gironès i, més recentment, convertida per Strubell en protagonista d’una obra de teatre musical. Aquest any, en el context de la doble commemoració, Strubell torna a recuperar la figura d’Isabel Vila en un monòleg interpretat per l’actriu Carme Sansa, que es representarà al Teatre Mundial de la Bisbal el 6 d’octubre vinent, exactament 150 anys després del Foc de la Bisbal, però que també es vol portar a altres escenaris gironins. Durant el Foc de la Bisbal, Isabel Vila va organitzar un equip d’infermeres per assistir els centenars de ferits en la batalla. En el monòleg, Vila explica la seva vida com si ho fes davant d’una aula escolar.

Pel que fa a Pere Caimó, el grup promotor del seu bicentenari i l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols preparen per a principis d’abril –coincidint, més o menys, amb la data en què va néixer– un acte presidit per l’alcalde en què participaran els historiadors Àngel Jiménez i Jordi Frigola, bons coneixedors de la figura de Caimó, i una descendent seva, Rosa Maura.

A més, Toni Strubell portarà a terme una sèrie de visites guiades sobre el Sant Feliu republicà del segle XIX i els valors d’aquell temps, que començaran el divendres i el dissabte sants i continuaran els dissabtes de l’estiu i del mes d’octubre. Un llibre de Jiménez i Frigola i una exposició d’objectes relacionats amb Caimó completaran una commemoració que l’Ajuntament de Sant Feliu vol aprofitar per demanar una còpia del seu retrat a la Biblioteca Nacional d’Espanya, com a diputat a Corts, per exposar-la a sala de juntes de la casa de la vila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà