Cinema

Mor l’actor Bruno Ganz

Estava considerat un dels millors actors suïssos

Va ser el primer actor de llengua alemanya que va interpretar Hitler, a ‘L’enfonsament’

L’actor suís Bruno Ganz ha mort aquest dissabte als 77 anys a Zuric, la seva ciutat natal, segons ha informat el seu agent. Ganz va ser un dels més reconeguts intèrprets suïssos i el primer actor de llengua alemanya que va interpretar Adolf Hitler, al film L’enfonsament (2004).

Ganz es va veure obligat a deixar els escenaris l’any passat per sotmetre’s a un tractament de quimioteràpia per lluitar contra un càncer d’intestí. El seu últim treball va ser el de narrador a l’òpera de Mozart La flauta màgica durant el Festival de Salzburg (Àustria).

Ganz va néixer el 1941 a Zuric fill d’un mecànic suís i mare italiana. Abans d’acabar el batxillerat ja havia decidit que treballaria com a actor, una feina que va desenvolupar al cinema, la televisió i al teatre en llengua alemanya durant més de mig segle.

El 1979 va protagonitzar el remake de Nosferatu de Werner Herzog al costat de Klaus Kinski i Isabelle Adjani. També va consolidar la seva carrera amb els films de Wim Wenders El amigo americano (1977), El cielo sobre Berlín (1987) o Tan luny, tan a prop (1993).

Fora del cinema alemany, Ganz va treballar amb directors com Francis Ford Coppola o Ridley Scott i va participar a pel·lícules com El candidato manchú (2004) o The Reeader (2008).

La fama internacional li va arribar amb el controvertit film Der Untergang (L’enfonsament, 2004), on encarnava l’Adolf Hitler dels últims dies del Tercer Reich amagat al búnquer de Berlín, que ha deixat una de les escenes més versionades a Internet. Abans d’aquest film, les produccions alemanyes només solien mostrar Hitler en escenes molt curtes o d’esquena.

Ganz era el portador de l’Anell d’Iffland, que reconeix el millor actor en llengua alemanya del moment, i que a la seva mort ha d’heretar un altre intèrpret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA