Cinema

Berlín plora Ganz

El film ‘Synonymes’, dirigida per l’israelià Nadav Lapid, guanya l’Os de la Berlinale, amb el relat d’un jove jueu que vol perdre la seva identitat i ser francès

Alemanya i la Xina van tenir un especial protagonisme en els premis del festival

L’estimació del poble alemany, la del públic cinèfil, la dels professionals i les ressonàncies cinematogràfiques de la ciutat de Berlín en l’obra de Bruno Ganz van confluir ahir, el dia que la Berlinale feia públic el veredicte del jurat, amb la mort de l’actor Bruno Ganz. En un acte previ al lliurament dels Ossos, els guardons de la mostra cinematogràfica, el director del festival, Dieter Kosslick, va declarar: “Avui tenim un cel blau preciós. Tinc la sensació que res li barrarà el pas en el seu camí cap al cel berlinès.”

En aquesta edició s’han sentit moltes veus de condemna de la política del president brasiler, Jair Bolsonaro, pel gran nombre de cineastes d’aquest país presents en el festival. Una veu crítica va ser la d’Eliza Capai, guanyadora del premi Amnistia Internacional de la Berlinale amb Espero tua (re)volta, que va qualificar de “greu” la situació del seu país. Però el dol i la crítica política no van deslluir uns premis que van tenir la seva expressió màxima amb la concessió de l’Os d’or al film israelià Synonymes, de Nadav Lapid. El film té un component sobre la identitat. Un home israelià vol canviar la seva identitat nacional per esdevenir francès. Després de fer el servei militar a Israel, el protagonista entra en l’obsessió d’abraçar la cultura francesa per oblidar del tot la seva experiència militar. Tot i l’aspecte dramàtic, el film conté tocs de comèdia, molt a l’estil francès. Al seu torn, l’Os d’or al millor curtmetratge va ser per a la pel·lícula Umbra, de Florian Fischer.

El jurat, presidit per l’actriu Juliette Binoche, va concedir l’Os de plata al millor curtmetratge a Blue Boy, de l’argentí Manuel Abramovich. L’Os de plata a la millor actuació masculina va ser per a l’actor xinès Wang Jingchun, pel seu paper al film Di jiu tian chang (So long, my son), dirigit per Wang Xiaoshuai. Per la mateixa pel·lícula xinesa va rebre l’Os de plata a la millor actriu Yong Mei.

La directora alemanya Angela Schanelec va obtenir l’Os de plata a la millor direcció per Ich war zu Hause, aber (I was at home, but). El Premi del jurat del festival el va obtenir la pel·lícula Gracias a Dios, del francès François Ozon. El film alemany Systemsprenger (System Crasher), de Nora Fingscheidt, es va endur el premi Alfred Bauer, fundador de la Berlinale.

El premi a la millor opera prima va ser per a Oray, de Mehmet Akif Bükükatalay. Ha augmentat el pes que han tingut en els guardons les produccions alemanyes, en una edició que ha tingut l’actriu Charlotte Rampling, mítica, però poc guardonada fins ara, com a guanyadora de l’Os d’honor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda