Llibres

Barcelona ‘portenya’

La ciutat aprofitarà la seva condició de convidada oficial a la Fira del Llibre de Buenos Aires el mes d’abril vinent per promoure la literatura catalana

Amb un milió de visitants, la fira és un dels grans esdeveniments culturals d’Argentina

La ciutat de Barcelona serà la convidada oficial de la 45 Fira Internacional del Llibre de Buenos Aires, del 23 d’abril al 13 de maig. En qualitat de capital de l’edició en castellà i en català i de ciutat literària per la Unesco, Barcelona expandirà el fet de portar autors i professionals de la ciutat a tot l’àmbit de la llengua catalana i així viatjaran a la capital argentina escriptors i editors de tot el Principat, el País València Balears i Andorra. A més de l’Ajuntament de Barcelona, l’organització corre a càrrec de l’Institut Ramon Lllull, la Generalitat de Catalunya i la Fundación El Libro, que és l’organisme que organitza la fira literària argentina.

“Aquest esdeveniment va més enllà d’una simple fira del llibres, és un dels moments culturals més intensos i Barcelona entra una vegada més al cor de Buenos Aires i es confirma una relació que ve de lluny”, va dir l’alcaldessa Ada Colau, en la presentació del programa al Saló de Cent de l’ajuntament de Barcelona.

La fira, en les tres setmanes de duració –més tres dies previs dedicats exclusivament al sector professional– aplega més d’un milió de visitants que paguen entrada per assistir a nombroses activitats culturals, però, sobretot, per adquirir llibres. Com va recordar Teresa Carbano, presidenta de la Fundación El Libro, Buenos Aires és la ciutat que té més llibreries per nombre d’habitants de tot el món. Un dels dies de la fira, la ciutat convidada celebra una gran festa, en un dia de portes obertes, amb un recital. L’artista que s’ha triat “per la vinculació de la seva música amb la literatura i amb la ciutat de Buenos Aires”, segons Iolanda Batallé, directora del Llull, és Sílvia Pérez Cruz, que actuarà acompanyada de músics catalans i argentins.

La ciutat de Barcelona serà present a la fira amb un estand de 200 m² dels 45.000 que ocupa la fira, en què hi ha un petit auditori amb 40 places i una llibreria. En aquests moments ja van cap a l’Argentina 10.000 exemplars amb 700 títols de 350 autors que es posaran a la venda. Els que no es venguin, una part aniran a les biblioteques de Buenos Aires i una altra part a la Fundación El Libro.

“Aquesta serà una bona oportunitat per activar les traduccions i creiem fermament que passarà alguna cosa semblant al que es va produir a la Fira de Frankfurt, que va fer augmentar les traduccions”, diu Batallé. Els organitzadors també esperen que s’ajustin i s’activin els mecanismes de distribució a l’Argentina dels llibres editats a Catalunya.

A l’acte, no va assistir-hi la consellera de Cultura, que va ser representada pel secretari general de Cultura, Francesc Vilaró, que va excusar l’absència de Laura Borràs perquè anava cap a Brussel·les per assistir a un acte amb Puigdemont.

Barreja de les dues cultures en les activitats

Barcelona portarà un total de 78 convidats, entre els quals hi ha 56 escriptors en llengua catalana i castellana i il·lustradors, vuit especialistes de diferents àmbits relacionats amb el llibre i catorze artistes.

Els autors convidats són Jordi Sierra i Fabra, Clara Usón, Carlos Zanón, Javier Pérez Andújar, María Barbal, Najat El Hachmi, Paula Bonet, Maite Carranza, Marina Garcés, Jordi Gràcia, Julià Guillamon, Nora Catelli, Flavia Company, Edgardo Dobry, Laura Fernández, Gabriel Janer Manila, Gemma Lienas, Joan-Lluís Lluís, Gabi Martínez, Bel Olid, Josep Piera, Jordi Puntí, Llucia Ramis, Pilar Rahola, Maria Carme Roca, Albert Salvadó, Horacio Altuna, Sebastià Alzamora, Xavi Ayén i Laura Vernetti, entre altres. Aquests autors participaran en algunes de les 120 activitats que s’han programat per donar a conèixer la literatura feta a Catalunya.

Per promoure l’intercanvi de coneixença sembre hi haurà al costat d’un autor catalana un altre d’argentí.

A més es programaran tres exposicions: Visita Barcelona en 32 il·lustracions, amb imatges extretes de llibres, comissariada per Glòria Gorchs i Pep Molist; i La literatura catalana al món, comissariada per Julia Guillemón, que també és responsable de la mostra Llibreria Catalònia. Editorial Sudamericana i editorial Edhasa. Libres d’anada i tornada, en la quals participen els serveis de biblioteques públiques de les dues ciutats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona