Música

Danilo Pérez

PIANISTA DE JAZZ

“Shorter dona lliçons de música i de vida”

És pràcticament unànime, dins del món del jazz, l’opinió que la formació més reeixida del jazz contemporani és la que, des de principis de mil·lenni, acompanya el llegendari saxofonista nord-americà Wayne Shorter. Amb el nom de Children of the Light, John Patitucci al contrabaix, Danilo Pérez al piano i el relleu de Terri Lyne Carrington en el lloc del bateria Brian Blade, els músics de Shorter visiten avui la Nova Jazz Cava de Terrassa (22.00 h) en el marc del primer cap de setmana del 38è Festival de Jazz.

Amb quina vocació va néixer Children of the Light?
Som un trio que porta una torxa amb totes les lliçons que hem après d’en Wayne, ja que va ser ell qui ens va motivar perquè toquéssim música tal com volem que sigui el món. Ens va inspirar a buscar llum i esperança –la qual cosa, en el temps que vivim, és molt necessari– a través de les nostres composicions i improvisacions. En Wayne ha aconseguit que els seus músics no pensem en allò que fem només en termes musicals, sinó com una eina per créixer com a persones.
Quina lliçó de Wayne Shorter porta més a dins?
N’hi ha tantes... Recordo haver parlat molt amb ell sobre què venia primer, si la música o la vida, o com aplicar el pensament creatiu en la teva vida diària. Em preguntava, quan vaig començar a tocar amb ell, per què em feia tanta por casar-me! És curiós, perquè se’l veia realment preocupat per mi. Em veia tocar i em deia que casar-me seria bo... per al meu so! Deia que, del que tracta la música, és d’explicar històries i que, per això, calia omplir la vida de lluita, de coratge, d’amor... Wayne imparteix lliçons de música però, sobretot també, lliçons de vida.
I... es va casar?
Sí, i tinc tres fills meravellosos! Sempre li dic a la meva dona que probablement no m’hauria acabat casant amb ella sense aquelles xerrades amb en Wayne [riu].
Shorter, aquest pròxim estiu, farà 86 anys. Com es troba?
Estem treballant en una òpera que està escrivint. No hi ha data, però en menys d’un any i mig crec que estarà enllestida.
És cert que va ser Terri Lyne Carrington qui el va recomanar?
A mi segur que sí, i a en John [Patitucci] diria que també, tot i que en diferents períodes. Ella, l’any 1996, va gravar amb mi un disc que es deia PanaMonk i, poc després, li va parlar de mi.
Quins matisos ha agafat la banda amb ella a la bateria en lloc de Brian Blade?
Ella és part del que nosaltres anomenem “la família”, ja que, abans que ho fes en Brian, va tocar molt de temps amb en Wayne. Es creen altres colors, experiències diferents, però igualment lligades a una part de la vida d’en Wayne, la qual cosa és interessant.
Se li reconeix, a vostè, ser un excel·lent improvisador. Què li recomanaria a un estudiant?
Que no vegi els errors com a errors, sinó com a oportunitats!


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA