Art

Penjats per Gaudí

BD Barcelona Design rescata el penjador Calvet, del 1903, per fer-ne una edició il·limitada i numerada

Segurament és la peça més petita que va crear Gaudí. Però en els seus 25 centímetres (i poc més d’un quilo) hi ha tot el seu geni concentrat. A algú li podrà semblar una broma quan descobreixi que estem parlant d’un penjador. D’un simple penjador individual, sí. Però qui reivindica els seus valors és un dels principals experts de la seva obra, Juanjo Lahuerta, el director de la Càtedra Gaudí de la UPC, la institució que conserva aquest objecte de mobiliari procedent de la Casa Calvet, un dels primers edificis que va gestar l’arquitecte al tombant de segle (i pel qual el 1900 va rebre el premi a la millor casa de Barcelona).

El penjador Calvet no és cap desconegut per als amants del llegat gaudinià. S’ha vist i revist en múltiples exposicions de la seva faceta de dissenyador. Però ara, a més, els seus fans més incondicionals el podran tenir a casa i fer-ne un ús personal. Vaja, que hi podran penjar el seu abric i, si volen, el paraigües i tot, tal com va fer el senyor Calvet quan el va estrenar, el 1903 (no hi ha cap document ni fotografia que ens digui on el tenia, però amb tota probabilitat era al seu despatx).

L’original continuarà a les mans de la Càtedra Gaudí, però un exèrcit de reproduccions fidels entraran al mercat gràcies a un acord de col·laboració amb BD Barcelona Design, que es farà càrrec de l’edició, il·limitada però numerada.

850 euros més IVA

Poder tenir un Gaudí per 850 euros més IVA no és tan inaccessible com ho eren fins ara els altres mobles de la seva firma que també comercialitza BD des de fa 40 anys (i pensar que als inicis d’aquesta aventura de bracet amb Gaudí els qualificaven “d’antiquats”...). La mida hi fa, és clar, però Lahuerta hi insisteix: el penjador Calvet és “petit però intens”. Intensament modern perquè prefigura tot el que les avantguardes farien després amb els objectes trobats. Gaudí es va avançar al lema que “tot pot servir per a tot” amb la unió d’un pom d’escala i un faristol. Tots dos de fusta de roure, com la forma arrodonida que penetra la paret.

Un quart element acaba de fer extraordinàriament singular i sorprenent la peça: una cinta de ferro cobert de llautó que la serpenteja. Aquest llaç metàl·lic era el més difícil de replicar. Es necessitaven unes bones mans que poguessin manipular el ferro encara en calent. BD les ha trobat en un artesà gallec amb taller a Vic.

La Càtedra Gaudí ha certificat el treball. Amb aquest projecte, i amb d’altres que vindran, Lahuerta està aconseguint el que semblava un impossible: obrir les finestres a una institució d’aires resclosits. Que no custodia només papers, no. El penjador Calvet és un dels prop de 40 objectes de la seva col·lecció, entre mobles, portes, vidrieres i metalls. Un tresor del passat amb molt de futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES