Cinema

Ja és el temps de la matança

‘Sant Martí’, el film d’Albert València i David Ruiz, s’estrena als cinemes

A cada porc li arriba el seu Sant Martí. I Sant Martí, el film, no el màrtir, arriba a les pantalles després d’una trajectòria que l’ha portat a superar la vintena de seleccions a festivals internacionals i a ser mereixedor de dos guardons. Avui, la pel·lícula dirigida pel vidrerenc Albert València i el figuerenc David Ruiz, finalment s’estrena als cinemes comercials, ni més ni menys que a quatre sales: als Cinemes Albèniz Plaça de Girona (tots els dies fins al 28 de març), als Ocine de Platja d’Aro i Tarragona (25, 26 i 27 de març) i, la setmana vinent, al Cinema Las Vegas de Figueres (del 29 de març al 4 d’abril).

L’estrena als cinemes és un dels punts culminants d’aquest projecte modest quant a pressupost, handicap suplert però per l’energia i la passió abocada per tot l’equip tècnic i artístic dirigit per aquest dos gironins tan entusiastes. És només així com en el context socioeconòmic i cultural actual, en què fer cinema és pràcticament un miracle, el públic podrà veure aquesta pel·lícula de carretera a mig camí entre la comicitat i la violència (extrema a estones), passant per la reflexió de les relacions i les preocupacions humanes, i la confrontació entre el camp i la ciutat. Tot modelat amb un to pretesament histriònic, hilarant i a cops quasi documental.

El poble on té lloc la pel·lícula i que li dona nom, aquest Sant Martí fictici, es va localitzar a les mines d’Osor, on actualment hi ha una casa de colònies i on, abans, existia un petit nucli del municipi format per cases dels treballadors de les mines que hi havia al voltant des del segle XVII. “És la nostra Catalunya profunda, la que reivindiquem sota el nom de Sant Martí, que també coincideix amb la celebració de la tradicional matança del porc”, van declarar en el seu dia els realitzadors.

La història gira al voltant de dos amics, en Fede i en Rafa, que es dirigeixen a un festival de rock que té lloc a mig del no res, en plena zona rural semi abandonada. A mig camí recullen dues noies que fan autoestop i, més tard, arran d’una avaria, han de passar la nit al petit poble de Sant Martí, on encara viu una comunitat una mica estranya. Anna Ferran, David Estany, Guillemm Fernández-Valls, Raül Tortosa, José García, Paco Moreno, Nanu Ferrari, Víctor Ribas, amb la col·laboració especial de Joan Massotkleiner, són alguns dels intèrprets més destacats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol