Música

Beethoven, el fil

El compositor alemany “impregna” els cicles de l’OBC, Música Antiga i de Cambra, en la nova temporada de L’Auditori

Ludwig van Beethoven serà l’eix central de la programació de L’Auditori per a la temporada 2019/2020, obrint així una nova etapa amb l’objectiu de construir un projecte artístic “unificat i transversal”. Amb motiu del 250è aniversari del naixement del compositor alemany, L’Auditori “impregna” els cicles de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Música Antiga i de Cambra del llegat del músic, sota el paraigua del Festival Beethoven 250. “Com a altaveu de la modernitat, L’Auditori troba en Beethoven una figura de rellevància en tots els nivells”, va dir ahir el director de L’Auditori, Robert Brufau, en la presentació de la programació. Ramon Humet i Pablo Carrascosa són els compositors convidats a partir dels quals la sala vol potenciar la nova creació. L’OBC, per la seva banda, interpretarà gran part de la producció simfònica del compositor, sota la direcció de Kazushi Ono, Jan Willem de Vriend i Rudolf Buchbinder.

La temporada oferirà 21 estrenes mundials i 35 estrenes nacionals, i ha encarregat un total de 23 obres. Una de les estrenes serà l’òpera Prisoners of the state, de David Lang, basada en el llibret original de Fidelio, un encàrrec a institucions com la Filharmònica de Nova York i el Barbican de Londres.

Una de les grans obres corals de Johannes Brahms, Rèquiem alemany, obrirà la temporada de l’OBC, que viurà un altre moment destacat amb la fusió de l’OBC amb l’Orquestra Simfònica del Teatre Mariïnski, que tornaran a reunir-se després de fer-ho el 2017.

Ahir, el director de l’OBC, Kazushi Ono, va destacar també el cicle dedicat al compositor hongarès Béla Bartók, del qual s’interpretaran dos ballets i una òpera.

Marató de cambra

Un dels plats forts de la temporada de Música de Cambra serà una marató de 14 hores de concert ininterromput. Artistes com el Trio Ludwig, Vera i Claudio Martínez Mehner, Miguel Colom o Arnau Tomàs seran els protagonistes d’una jornada que tindrà les portes obertes de la sala 2 perquè el públic pugui entrar i sortir de forma gratuïta. En el seu conjunt, la temporada de Música de Cambra reunirà les tres grans escoles de quartet, l’Armida Quartett, el Calidore String Quartet i David Oistrakh String Quartet. El Quartet Casals, amb formació a L’Auditori, tancarà la temporada amb tres concerts amb repertori de Mozart.

Pel que fa a la temporada de Música Antiga, Beethoven deixarà el seu segell en la segona edició del Festival Llums d’Antiga, que girarà al voltant del concepte de llibertat, un tòpic en l’univers del compositor de Bonn. La pròxima edició, que portarà el nom de Llibertat. Entre el caos i l’ordre, se celebrarà el febrer del 2020, amb un cartell que inclou l’Ensemble O Vos Omnes, el col·lectiu flamenc Graindelavoix, El Gran Teatro del Mundo o el Sollazzo Ensemble. A banda, Jordi Savall seguirà amb la integral de simfonies del músic alemany, i dirigirà, acompanyat de Le Concert des Nations, la Passió segons Sant Joan, de Bach.

En l’apartat internacional de música antiga, Il Pomo d’Oro oferirà un recital d’àries de Händel i Vinci amb el contratenor Franco Fagioli, que ve per primera vegada en solitari a Barcelona. També debutaran a la capital catalana els txecs Václav Luks i Collegium 1704, i els belgues Vox Luminis. La Banda Municipal interpretarà la música incidental d’Egmont en el marc del Festival Beethoven 250, que presentarà companyies internacionals com l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera, dirigida per Mariss Jansons. Amb el pianista Evgueni Kissin, presentaran un programa monogràfic de sonates i variacions de Beethoven.

L’Auditori, finalment, impulsarà la Tarifa Plana 25, un abonament per als menors de 25 anys que ofereix accés il·limitat a 300 concerts en funció de la disponibilitat. El pressupost de contractació és de dos milions d’euros, similar al d’exercicis anteriors, i la imatge gràfica de la temporada és a càrrec de l’artista Perejaume.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA