Música

Camí cap a l’edat mitjana

El grup gironí de música medieval Sübitus publica el seu primer disc, ‘In Via’, amb els temes que interpreta en el seu espectacle de carrer, amb rigor històric

Al disc hi ha referències a Llull, ‘Carmina Burana’ i les ‘Cantigas de Santa María’

“No som Jordi Savall”, aclareix Isaac Rodríguez, fundador del grup gironí de música medieval Sübitus, que acaba de publicar el seu primer disc, In Via . És evident que Sübitus no segueix els rigorosos passos de Savall en la recerca musicològica, però aquesta formació intenta aplicar al màxim el rigor històric en la seva música i en altres detalls –les pells de cabra dels seus tambors o el vestuari, creat per Carme Puigdevall– del seu espectacle de carrer, titulat també In Via, perquè en definitiva els temes que ha gravat per al disc són els que toca habitualment en les fires i els mercats medievals que proliferen arreu de Catalunya i la resta de l’Estat, entre altres festes i esdeveniments que formen part del circuit habitual de Sübitus. El grup va néixer el 2016 com a evolució d’un grup anterior anomenat Festinamus. La formació actual inclou, a més d’Isaac Rodríguez (gralla, tarota i direcció musical), Robert Serrano (gralla i sac de gemecs), Aarón Pérez (tarota) i Daniel Farran (caixa i percussions) i Sergio Jiménez (surdo i percussions).

La majoria de temes que Sübitus toca al carrer i que ara ha inclòs en el disc es poden delimitar dins del concepte de “música medieval i renaixentista, del segle XII al XVI”. Al disc, hi ha, per exemple, tres de les Cantigas de Santa María d’Alfons X el Savi, del segle XIII; cançons tradicionals franceses (L’alosa) i occitanes (Ai vist lo lop), i In taberna, un tema procedent del ric llegat de Carmina burana. Una de les peces del disc, L’animal, té com a pròleg un conte extret del Llibre de les bèsties de Ramon Llull, narrat per Guillem Fernàndez-Valls, que havia estat component de Festinamus. Una altra de les col·laboracions del disc és la viola de roda que toca Alba Logan (Els Berros de la Cort) a l’anònima Platerspiel, que és també el nom d’una gaita medieval senzilla d’origen alemany. Al costat d’aquestes composicions centenàries, revitalitzades amb nous arranjaments, Sübitus també interpreta obres d’autors actuals, com ara Roser Olivé (L’animal) i Enric Montsant (Carnestoltes). “Aquest disc tanca en certa manera una etapa del grup, perquè a partir d’ara volem ampliar repertori i també volem preparar un nou espectacle per presentar en escenaris convencionals”, explica Rodríguez. In Via, amb portada de Marc Bosser –“Un bodegó dels nostres instruments, al Barri Vell de Girona”– es va gravar a Microsons i es va mesclar i masteritzar a Juglans. Les pròximes cites en directe de Sübitus tindran lloc el dia 1 de juny a la vall de Llémena i el 2 a Peralada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona