Arts escèniques

El Palau del Circ s’enlaira

Circusland obrirà la primavera de l’any que ve a Besalú; el projecte tindrà un cost total de cinc milions d’euros

Vint-i-dos anys després de projectar el somni d’obrir un museu de les arts circenses, Genís Matabosch ja pot dir finalment que aquest s’està fent realitat. Ni que sigui per fases. Per aquest motiu de celebració, el president de la Circus Arts Foundation ahir va presentar a la solemne sala gòtica de la Cúria Reial de Besalú, municipi on s’emplaçarà la nova infraestructura cultural, aquest vell projecte, adaptat com ha de ser als nous espais escollits.

Sota la denominació de Circusland, Palau Internacional de les Arts del Circ, té previst obrir la primavera de l’any vinent, un cop s’hagin reunificat els dos edificis de tres plantes de les dependències conventuals de l’antiga abadia benedictina de Sant Pere, i s’hagin restaurat per a l’obertura al públic i projecció al món. Es tracta, d’una banda, de l’edifici dels claustres –on fins ara hi havia una casa de colònies– i, de l’altra, del conegut com a Cal Coro –perquè anteriorment hi havia hagut part de la fàbrica tèxtil d’Esteve Corominas–, on, fins al 30 de setembre que ve, està situat el museu de miniatures Micromundi, que encara no ha anunciat què en farà de la col·lecció.

El projecte, que es desenvoluparà per fases, inclou la restauració i adequació dels dos edificis. El promotor, Genís Matabosch, ha avançat que en la primera fase s’obrirà un 80% de l’exposició permanent. Les altres fases no tenen calendari establert i dependran de la disponibilitat econòmica.

El projecte tindrà un cost estimat total d’uns cinc milions d’euros, i Genís Matabosch ha anunciat que la fundació n’assumirà el 70% (3,5 milions, que inclouran la compra de Cal Coro i el lloguer amb opció de compra de l’edifici dels claustres). Pel que fa a la resta de recursos, el 10% es vol cobrir amb aportacions d’empreses i el 20% restant (un milió) amb aportacions de la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament. Els representants de les diferents administracions –encapçalats per Pere Vila (delegat territorial del govern a Girona), Miquel Noguer (president en funcions de la Diputació) i Fina Saurina (primera tinenta d’alcalde en funcions de Besalú)– van confirmar durant la presentació que donaran suport a aquest projecte, “molt ambiciós”. Per la seva banda, els promotors del museu han assegurat que, un cop l’equipament estigui inaugurat, “seran totalment autosuficients” des del punt de vista econòmic.

D’aquí a un any, entre els mesos d’abril i juny, el futur palau internacional de les arts del circ preveu obrir les portes i es podrà accedir a l’edifici dels claustres des de Cal Coro, on estaran situades la recepció-botiga i sales d’exposicions. Les oficines de la fundació també s’obriran a la primera planta, i al segon pis, el centre de documentació internacional. Així mateix, als claustres hi haurà les exposicions temporals i la permanent. Una de les obres més urgents serà fer millores a la coberta de l’edifici, que té problemes estructurals.

En ple rendiment, el projecte pot arribar a disposar de més de 1.000 m² d’espais exteriors i 3.000 m² dedicats a exposició, tallers pedagògics, espectacles, arxiu, biblioteca, centre d’estudis, oficines i altres dependències pròpies d’un equipament cultural de referència internacional.

Segons Matabosch, es vol superar la clàssica proposta d’un museu convencional i oferir als visitants “una màgica experiència en sintonia amb la que ja perceben els assistents als espectacles produïts per la fundació, que cada any atrauen 60.000 espectadors”. El nou equipament és únic al continent europeu i només es troben dos espais similars als Estats Units: Circus World Museum (Baraboo) i The Ringling Museum (Sarasota, Florida).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

salt
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós