Llibres

Barderi rep el Bertrana

L’escriptora sabadellenca guanya amb ‘La memòria de l’aigua’ el 52è premi Prudenci Bertrana de novel·la, que rebrà el 17 de setembre a l’Auditori de Girona

Ramon Cardona, guardonat amb el premi Miquel de Palol de poesia per l’obra ‘Tocat i enfonsat’
Ferran Saéz és el guanyador del premi Carles Rahola d’assaig i Lluís Prats, del Muntaner

L’escriptora, periodista i filòsofa Montse Barderi Palau (Sabadell, 1969) ha guanyat el 52è premi Prudenci Bertrana de novel·la (dotat de 30.000 euros), amb l’obra La memòria de l’aigua, “una novel·la sobre el destí de tres generacions de dones que reivindiquen el seu lloc al món”, segons la breu sinopsi inclosa en la nota enviada ahir per la Fundació Prudenci Bertrana i el Grup 62 per anunciar els guanyadors dels Premis Literaris de Girona. Així es va estrenar el nou mecanisme comunicatiu d’aquests guardons, que es lliuraran el 17 de setembre a l’Auditori de Girona, coincidint amb la posada a la venda dels quatres llibres guardonats, l’endemà mateix de l’acte. Fins ara, els guanyadors no es donaven a conèixer fins al mateix dia de la gala i els llibres es publicaven, de manera esglaonada, a partir del novembre següent.

El palmarès dels Premis Literaris de Girona es completa amb el 42è premi Miquel de Palol de poesia (2.400 euros), que ha guanyat l’arqueòleg, poeta i catedràtic de grec i llatí Ramon Cardona Colell (Solsona, 1965) amb Tocat i enfonsat, “una obra que reuneix les referències culturalistes, com ara la pintura europea i el món grec, amb esments a la natura salvatge”; el 40è Premi Carles Rahola d’assaig (6.000 euros) ha estat per a l’escriptor i professor Ferran Sáez Mateu (La Granja d’Escarp, Segrià, 1964) per l’obra La vida aèria, “un assaig en forma de dietari i amb la mirada d’un filòsof”, i el 34è premi Ramon Muntaner de literatura juvenil (6.000 euros) ha estat concedit a Lluís Prats Martínez (Terrassa, 1966) per la novel·la Kambirí di Lampedusa, en què narra “la història d’una nena acabada de néixer que és rescatada d’una pastera a l’illa italiana de Lampedusa; un metge decideix adoptar-la i tot el poble l’ajuda a cridar-la”.

Montse Barderi, la guanyadora del Bertrana, és autora de diversos textos literaris i de filosofia pràctica. Els seus dos últims títols, Camí d’anada i tornada, coescrit amb Emma Vilarasau (2017), i Dones úniques. Relats de dones d’aquí que no podràs oblidar (2018), han estat editats per Columna, la mateixa editorial que publicarà La memòria de l’aigua. Montse Barderi va presentar la novel·la al premi gironí amb el títol provisional Amniòtic i amb el pseudònim Lina Humbert. Col·laboradora de la secció d’opinió d’El Punt Avui, Barderi va ser finalista del premi Ramon Llull l’any 2007. Ella mateixa es presenta al seu web com “escriptora amb interès en filosofia, periodisme i gènere”. El gener passat, Barderi va ser nomenada per la Generalitat comissària de la commemoració de l’Any Teresa Pàmies.

Ahir es van fer públics els guanyadors dels quatre premis que la Fundació Prudenci Bertrana coorganitza amb el Grup 62, però encara queden dos guardons per decidir. Un és el 19è premi Lletra, que la fundació i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) lliuren a la millor iniciativa digital sobre literatura catalana i a la millor experiència didàctica d’ensenyament i aprenentatge. El termini per presentar candidatures, en les dues modalitats, s’acabarà el 15 de juliol. La dotació és de 2.000 euros a cada categoria.

Vuit cançons finalistes

Pel que fa al 25è premi Cerverí, organitzat conjuntament amb Catalunya Ràdio i la revista Enderrock, es lliurarà a la millor lletra de cançó original i inèdita editada en el sector discogràfic entre l’abril del 2018 i l’abril del 2019. El jurat del premi ha seleccionat les vuit cançons finalistes, que a partir d’ara seran votades pel públic a www.catradio.cat, entre el 22 de juliol i el 13 de setembre. Les cançons finalistes són les següents: Vèncer el pols, de Clara Peya; Sempre és estiu, de Lildami; Farem un foc, de Pascal Comelade i Ivette Nadal; El club dels 27, de Nyandú; Diuen diuen diuen, de Pau Vallvé; Química, de Marc Parrot; Omertà, de Zoo, i La teva realitat, d’Intana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Pol Wagner crea el seu tercer disc amb intel·ligència artificial

girona
girona

Enyorat Joan Domènech

girona
exposició

Al fons del mar, al centre de la Terra i a la lluna amb Jules Verne

barcelona
música

Fonso Castillo publica ‘Las ganas de verte’, una cançó per afrontar una pèrdua

girona
TEATRE

Carme Sansa capitalitza un drama sobre l’empatia entre jueus i palestins

BARCELONA
Cultura

Mor Juan Brujo, líder de la banda d’extrem metal Brujería

patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

Barcelona
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona