Arts escèniques

Més per menys

El Grec d’aquest any ha reduït el total d’espectacles; en canvi, ha augmentat la xifra global d’espectadors

“El que busquem és provocar un impacte emocional en els espectadors a través del talent”

Cesc Casadesús, director del Grec, ahir va comentar en una roda de premsa el balanç del Grec Festival de Barcelona. Ha tingut un total de 137.737 espectadors, 20.000 més que l’any passat, i paradoxalment s’ha reduït la quantitat d’espectacles, que ha estat de 92, dividits en 29 de teatre, 14 d’híbrids, 14 de dansa, 28 de música, cinc de circ i dos de cinema.

Una altra dada important que s’ha de tenir en compte és la mitjana d’ocupació, que ha estat del 74,68%. “El Grec Montjuïc, que és el que venem nosaltres, ha vorejat el 90% d’ocupació, però la Sala Puigserver del Teatre Lliure ha arribat al 97%, que és una barbaritat”, va comentar Casadesús.

El festival estava repartit en Grec Montjuïc (espais situats a prop de la muntanya), Grec Ciutat (espais més enllà del Paral·lel) i Grec Paral·leles (activitats diferents). “El Grec Ciutat ha passat del 59% d’ocupació de l’any passat al 65%.”

“Volíem un Grec lluminós”, va confessar el director, i va assenyalar que ho han aconseguit. “El que busquem és provocar un impacte emocional en els espectadors a través del talent, i si les xifres ens acompanyen, millor”, i els han acompanyat prou. “Hi ha hagut tres espectacles amb les entrades exhaurides, i això és molt destacable: la Nit de Gòspel, El pop d’una nit d’estiu i el concert de Toquinho, Sílvia Pérez Cruz i Javier Colina”, va detallar.

Motius de satisfacció

Casadesús també es va mostrar molt satisfet perquè “el talent de casa ha dialogat amb el talent internacional” i perquè “el Grec continua sent un impulsor de projectes, ja que al voltant de quinze obres tornaran durant la programació de la temporada teatral”. I encara quedaven motius de felicitació. “Estem molt contents de la integració dels museus; la intervenció artística al MNAC fa molt festival, i també estem molt contents del Grec Jove, sobretot de la festa inicial, i hi volem seguir apostant.”

L’inici del Grec d’aquest any ja va passar amb bona nota i potser va marcar la tendència, perquè l’espectacle de la nit inaugural, amb la formació de San Francisco Kronos Quartet, acompanyats de músics joves de l’Esmuc i de l’artista visual Alba G. Corral, va provocar una anècdota: “Tot de gent em va dir que aquest any estaven molt enfadats amb l’espectacle inaugural perquè no en podien criticar res.”

Per donar alguna mena d’explicació de l’augment de 20.000 espectadors, Casadesús va argumentar que “hi ha hagut tres espais nous –el Palau de la Música, el Museu Marítim i el Teatre Condal–, que han sumat 11.000 espectadors; més els 5.800 del MNAC, més l’augment de 3.000 del Grec, si fa no fa, sumen aquests 20.000”.

L’eixamplament de la base social, la varietat dels assistents, s’ha notat, o això han pogut percebre els acomodadors del teatre Grec. “M’han explicat que aquest any hi ha hagut força gent que els demanava on era l’ascensor, el lavabo... Vaja, que es notava que no hi estaven familiaritzats.” Per altra banda, el que sí que voldrien és que “hi hagués més confiança en la programació del Grec” i que el públic anés més a cegues a espectacles dels quals no sap gaire cosa.

Finalment, Cesc Casadesús va poder donar alguns detalls de com serà el Grec 2020. “Farem un viatge a Llatinoamèrica; volem que sigui un Grec més íntim i reflexiu, de proximitat, amb espais més petits”. Potser un altre cop menys serà més.

ALGUNES DADES DEL GREC 2019

137.737
assistents
ha tingut el festival, sumant el Grec Montjuïc, Grec Ciutat i Grec Paral·leles.
74,68%
Mitjana d’ocupació
del total de 92 espectacles que s’han programat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE