Cinema

Crítica

cinema

Sempre tornar a casa

‘Ad Astra’, de James Gray, és una excel·lent pel·lícula d’aventures

Les grans novel·les d’aventures parteixen sempre d’allò concert per acabar construint una al·legoria abstracta. A Moby Dick, la balena blanca és al·legòrica, res sembla concret, però al final ens parla de com els humans poden reaccionar davant les dificultats de l’existència. Ad Astra, de James Gray, és una excel·lent pel·lícula d’aventures que sap perfectament com s’articulen aquests dos nivells. Per a alguns pot ser l’aventura a l’espai d’un ésser solitari que parteix a la recerca dels seu pare. És l’aventura d’un individu perdut en una missió orientada a descobrir si hi ha vida després de les galàxies. El relat funciona com una veritable odissea en l’espai on es travessen territoris complexos, on s’experimenta amb la por i on es lluita per superar la solitud. Al final del viatge, la figura del pare remet al coronel Kurtz d’El cor de les tenebres, de Joseph Conrad. És algú que ha configurat el seu món al marge de tot plegat i que ha dut a terme un procés de destrucció. James Gray invoca en el seu viatge cap a l’espai tota una vella tradició que va de Herman Melville a Joseph Conrad, sense abandonar Robert Louis Stevenson.

Però, d’altra banda, Ad Astra també pot ser vista com una obra abstracta que, més enllà de la transformació física, és el retrat d’una transformació interior. L’astronauta Roy Mc Bride –Brad Pitt– du a terme un procés de retrobament dels seus orígens, un camí cap a la superació del seu buit interior i de recuperació d’allò perdut. La finalitat passa per retrobar l’estabilitat. Com sol ser habitual en el cinema de James Gray, al final de tot plegat hi ha sempre el fantasma de la família perduda i retrobada. Cal avançar fins als confins per trobar el misteri que ens permeti tornar a casa. Per a James Gray, tota utopia passa en la cèl·lula familiar.

Ad Astra: Hacia las Estrellas
Director: James Gray. Intèrprets: Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland
EUA, 2019


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen