Altres

Un vers lliure iranià

La Penyora dedicarà el 13è Festival d’Art Independent Pepe Sales a l’escriptora i cineasta iraniana Forugh Farrojzad (1935-1967), dona lliure i transgressora

L’associació La Penyora Cultura, que coordinen Consol Ribas i Lluís Llamas, ja ha triat el personatge que serà l’epicentre i la font d’inspiració per al 13è Festival d’Art Independent Pepe Sales , que tindrà lloc a Girona entre els dies 25 de gener i 5 de febrer del 2020. Es tracta de l’escriptora i cineasta iraniana Forugh Farrojzad (1935-1967), de la qual ha transcendit sobretot la seva obra poètica, reunida recentment en espanyol en un volum titulat Eterno anochecer ( Gallo Nero , 2019). Com ja és habitual en el Pepe Sales, ja des del poeta i compositor barceloní que va inaugurar el festival i li dona nom –a propòsit, Sales va morir el 1994, fa 25 anys–, Forugh Farrojzad és un personatge transgressor, rebel i inconformista. També com és gairebé norma del festival, és una creadora poc coneguda a casa nostra, fora de determinats cercles literaris, i per tant el Pepe Sales és una oportunitat immillorable per donar-la a conèixer i també perquè creadors de diferents àmbits, des de la música a les arts plàstiques, passant pel cinema i, evidentment, la poesia, treballin a partir del seu pensament i la seva obra. El Pepe Sales, un festival 100% altruista i gratuït, mobilitza unes 150 persones, entre artistes, organitzadors i col·laboradors, que treballen de manera desinteressada “per desvetllar consciències, fomentar el pensament, originar idees i activar projectes”. Aquesta mateixa setmana Ribas i Llamas han viatjat a l’Iran, per reunir més informació i trobar testimonis directes sobre Forugh Farrojzad. A més, aquesta tretzena edició del festival vol servir també per “fer ressò de la situació de les minories ètniques i religioses a l’Iran actual”. El Pepe Sales també vol donar suport al moviment feminista que, des del 2017, està desafiant les autoritats iranianes vestint de blanc i traient-se el vel o hiyab en espais públics i penjant les seves fotos a les xarxes socials amb l’etiqueta #WhiteWednesdays (dimecres blancs), per protestar contra l’obligatorietat de cobrir-se, com ho van fer també més de 100.000 dones als carrers de Teheran, el 8 de març del 1979, just abans que el país es convertís oficialment en una república islàmica. La dura teocràcia dels aiatol·làs va prohibir i censurar les obres de Forugh Farrojzad, que sens dubte continua sent un model per a les dones iranianes que reclamen els seus drets, fins i tot mig segle després de la seva mort en un accident de trànsit, als 32 anys.

Forugh era filla d’un coronel proper al cercle del xa Mohammad Reza Pahlavi, monarca dictador que va apostar per un estat occidentalitzat i laic. Des de ben petita, Forugh es va rebel·lar contra el despotisme patern i als 16 anys es va casar amb un cosí, contra la voluntat de la família, va tenir un fill, i es va separar poc després. Als 20 anys va publicar el seu primer llibre, Captiva. La seva poesia rebel i iconoclasta va rebre la incomprensió dels academicistes, però ara està considerat una de les cimeres de la poesia iraniana del segle XX. També va ser la primera dona que va dirigir una pel·lícula a l’Iran, el documental La casa negra , un documental sobre el llatzeret de Tabriz.

Els personatges del festival

2008

Pepe Sales

2009

Miquel Bauçà

2010

Pedro Casariego

2011

Lluís Vilà

2012

Teresa de Jesús

2013

Carilda Oliver

2014

J. Eduardo Cirlot

2015

Renée Vivien

2016

Roberto Bolaño

2017

Jean Genet

2018

Elena Garro

2019

Yi Sang



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda