Cinema

Un cinema que mira l’actualitat

Temporada Alta programa sis films basats en la memòria històrica, les guerres i el món rural, i estrenarà la nova obra d’Albert Serra ‘Liberté’, premiada a Canes 2019

Jérôme Bel, Christiane Jatahy i Ostermeier fusionen imatge amb les seves escenografies

Amb la voluntat de teixir ponts entre les arts escèniques i el cinema, dos mons que sovint conviuen separats però que tenen molt en comú, Temporada Alta reafirma la seva aposta pel cinema, un gènere que ha anat agafant entitat pròpia amb el pas de les edicions. Aquest any la programació del cicle de cinema de Temporada Alta, que té la col·laboració del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona, presenta una selecció basada en dos eixos que es combinen: produccions del país i produccions internacionals, per una banda, i, per l’altra, cinema de ficció i cinema documental. La temàtica política i social d’actualitat també impregna la programació amb temes com ara el de la memòria històrica, les guerres actuals o l’abandonament del món rural.

La pel·lícula inaugural del cicle Cinema de Temporada, que arrenca demà a les vuit del vespre al Cinema Truffaut (situat als Cinemes Albéniz Plaça mentre durin les obres) és Lo que arde, d’Oliver Laxe, pel·lícula que arriba després de guanyar el Premi del Jurat de la secció Un Certain Regard del Festival de Canes i que explica la història d’un home que torna al seu poble després d’un any a la presó per haver provocat un incendi. El film està ambientat en un poble rural de Galícia que va creant les condicions, literals i metafòriques, perquè tot acabi devorat per les flames.

I Love me not, de Lluís Miñarro (15 d’octubre), és l’adaptació d’un clàssic de la literatura al cinema: el mite de Salomé i Sant Joan Baptista. Una producció que tracta les guerres actuals i explota un món de passions en què es barregen la raó, el sexe, la seducció i la violència. El 23 d’octubre es projectarà An Elephant Sitting Still, de Hu Bo, que reflecteix un drama social generacional que es viu en una ciutat industrial de la Xina. El film arriba a Girona després de triomfar a la Berlinale. Occidente, de Jorge Acebo Canedo, que es preestrenarà al festival el 5 de novembre, és un film que tracta d’un director de cinema exiliat que torna al poble d’on va marxar fa molts anys i retroba el seu amor de joventut, amb qui viurà una fugida.

Un dels plats forts, per tot el que l’envolta i encara més ara per la temàtica escollida, és l’esperada estrena a Catalunya de Liberté, del banyolí Albert Serra, un dels artistes més presents al festival en els últims anys. El film explica la història d’un grup de llibertins expulsats de la puritana cort francesa de Lluís XIV. La peça ha estat guanyadora del Premi Especial del Jurat de Canes 2019. Aquí es podrà veure el 13 de novembre.

Per altra banda, els catalans Alberto Dexeus i Annia Gabarró preestrenaran el 3 de desembre un film sobre la memòria històrica titulat Les Perseides. La pel·lícula indaga sobre la central tèrmica d’Escatrón, a Saragossa, que es va construir sobre un camp de batalla de la Guerra Civil. Així doncs, amb aquesta producció volen fer palesa la nefasta gestió de la memòria històrica que s’ha fet al país.

Cinema i Escena

Temporada Alta també aposta per propostes que fusionen gèneres i que pugen les imatges cinematogràfiques als escenaris. Cinema i Escena tindrà grans creadors internacionals que presenten una mostra: com ara Christiane Jatahy a O agora que demora; Retour à Reïms, de Didier Eribon i dirigida per Thomas Ostermeier, o Retrospective, de Jérôme Bel, la primera peça en format cinematogràfic del ballarí i coreògraf.

The One Project

Altres ponts entre cinema i arts escèniques que ha creat el festival és The One Project, on es proposa a un artista provinent de les arts escèniques la creació d’un curt cinematogràfic. Per aquesta tercera edició del projecte s’està treballant amb un col·lectiu artístic que s’anunciarà més endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri