Arts escèniques

Crítica

teatre

Un teatre massa narratiu

Mercè Rodoreda és una veu indiscutible per descriure la Barcelona del franquisme i els seus jardins. Tot i que va provar puntualment el teatre, han acabat triomfant les versions teatrals de la novel·la La plaça del Diamant (que, de fet, abans va ser una grata sorpresa a la televisió). Paco Mir n’ha fet una versió massa narrativa: perd l’oportunitat d’entendre i empatitzar amb els altres protagonistes més enllà de la Natàlia/Colometa.

Mir respecta els personatges principals i il·lustra els espais (encara que amb una austeritat notable). És tot un atreviment fer una nova versió d’aquesta aclamada novel·la de Rodoreda després de la versió que es va fer a la Sala Gran del TNC (amb mitjans i espais a dojo), dirigida per Toni Casares (2006). La versió més celebrada d’aquest muntatge és la peça destil·lada per Joan Ollé que va estrenar al Borràs amb només tres Colometes (2008) i posteriorment encara ho va fer amb una sola actriu (Lolita Flores, al Goya).

Aquesta versió deixa la protagonista a l’escena mentre els seus companys d’escena es mouen contínuament, com si fossin una munió de coloms voltant pel terrat. L’amargor hi és en els moments del salfumant i de l’angoixant carrera cap a la casa on va viure amb el Quimet, puntualment. La Colometa madura demostra que hi pot haver sentiment a més de narració en l’escena. Però potser aquesta versió és massa benèvola amb la vida “de suro” de la Colometa que s’ha conformat a viure amb el que li ha deixat el destí. Només fins al final es veu com ella, ja arraconada als parcs, viu amb intensitat i celebra la seva memòria, tot i els unts de dolor que ha aconseguit esbandir.

La companyia Eòlia està formada per intèrprets vinculats a aquesta escola superior d’arts escèniques de Barcelona. En realitat, és com una rampa de sortida per donar a conèixer nous valors (no necessàriament únicament joves). Si, durant anys, el mateix Teatre Eòlia o, anteriorment, el Versus havien estat llocs de debut, ara s’han atrevit a presentar producció al Poliorama (el curs passat també van fer funcions puntuals d’aquest muntatge al Teatre Victòria). Persuadir és molt més complicat en una sala de gran aforament, perquè es perd la intimitat. I la Colometa (i els seus companys de novel·la) la necessita.

La plaça del Diamant
Director: Paco Mir
Intèrprets: Carla Pueyo, Uri Callau, Núria Bonet, Georgina Llauradó, Rai Borrell, Fran Lahera, Ariadna Camps
Dijous, 3 d’octubre (fins al 3 de novembre) al Teatre Poliorama


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA