Art

Doble moral, a Malta i aquí

La Casa de Cultura inaugura la Biennal d’Art, amb la visió crítica de Ro Caminal

Les imatges mostren blocs de pisos en construcció, amb grues a ple rendiment i manobres africans enfilats als andamis. Podrien ser imatges captades en qualsevol punt de l’Estat espanyol en plena bombolla immobiliària, però és Sliema, una localitat situada a la zona més turística de Malta. Com diu l’artista Ro Caminal (Barcelona, 1966), autora de les esmentades imatges –que formen part d’In Limbus Melita, l’obra guanyadora de la Biennal d’Art de Girona 2019–, aquest petit estat insular “megacatòlic” treu força rendiment dels immigrants que arriben tot sovint “per error” al limbe maltès, i en canvi no facilita la seva integració com a ciutadans –la gran majoria treballen sense contracte– i reté els refugiats en centres de detenció, on sovint són maltractats. L’àudio que ha triat Caminal per al vídeo prové, en canvi, de les campanyes amb què el govern maltès dona la benvinguda a altres visitants ben diferents: els inversors. És una “doble moral” evidentment no exclusiva de Malta –on Caminal va anar a fer una residència artística en el marc de la capitalitat cultural europea de La Valletta–, i evidentment aquesta videoinstal·lació apel·la la consciència de l’espectador sobre problemes més amplis i més pròxims.

L’obra de Caminal tanca la primera part de l’exposició de la desena Biennal d’Art de Girona, inaugurada ahir a la Casa de Cultura, que en el primer tram mostra també les altres deu obres triades enguany –entre elles, Spanish chronovisor, de Simon Contra, presidida per un jove Carles Puigdemont–, mentre que la part final inclou les obres premiades en les nou edicions anteriors de la Biennal, des del 1989: un bon balanç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA