Llibres

Què som... i serem?

Eudald Carbonell publica un llibre dirigit al lector jove amb el qual ens interroga racionalment sobre la humanitat i com podem fer millor les coses com a espècie

Hazte humano. Tengas la edad que tengas és el nou llibre d’Eudald Carbonell, investigador de l’Iphes (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), catedràtic de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i codirector d’Atapuerca, que ha escrit juntament amb J. Carlos Díez, arqueòleg, professor de la Universitat de Burgos i membre de l’equip d’investigació del mateix jaciment. Inclou il·lustracions i un disseny d’estil còmic de Mabel Esteban, perquè, com expliquen els seus autors, si bé està dirigit a persones de qualsevol edat, sí que té una clara intenció d’adreçar-se als més joves, “els lectors més curiosos”.

La publicació, que abraça camps tan dispars com ara les ciències, les lletres, la història, la tecnologia i la filosofia, mostra les diferents facultats biològiques, ecològiques i culturals que s’han configurat intrínseques a l’espècie humana. Hazte humano ens interroga racionalment sobre el que som i com podem fer millor les coses com a espècie; ens explica com ens fem humans i, per tant, realitza un recorregut per les principals adquisicions que hem aconseguit com a espècie i les causes que fan que siguem com som.

Presenta la humanització com una contínua emergència de facultats (biològiques, ecològiques i culturals) que van sorgint a mesura que som capaços d’unir tècnica, sociabilitat i intel·ligència. Així doncs, és un llibre interdisciplinari, de filosofia, ja que els autors s’interroguen racionalment sobre el que som i com podem fer millor les coses. “Ens agradaria pensar que pot ser útil, però sobretot volem que serveixi per gaudir”, comenta Juan Carlos Díez.

Els autors insisteixen que el llibre no és només sobre el passat. “És molt probable que estiguem com a humanitat en un llindar, en un canvi de fase”, subratlla Carbonell. El paleontòleg ripollenc afegeix que els canvis en la història “han estat molt lents, però ara estem desbocats, allunyats de la natura i immersos en plena revolució cientificotècnica”. És per això que creu que “la nostra obligació és buscar mecanismes que assegurin el nostre futur, socialitzant la ciència i posant-la al servei de les persones i dels planetes pels quals ens movem”.

Mirant el futur, Eudald Carbonell augura, tenint en compte fins on hem arribat, que el desenvolupament tecnològic seguirà endavant i la seva capacitat per intervenir en totes les facetes de la vida serà més gran. Per tant, la nostra vida canviarà, amb molta més tecnologia i automatització. “Si les màquines s’han anat transformant, els humans també ho farem. Hem d’acabar d’humanitzar-nos per emprendre reptes encara més grans. Intentar vèncer, entre totes les persones, el temps i l’espai”, asseguren els autors. Editada pel Diario de los Yacimientos de la Sierra de Atapuerca, la publicació vol ser una proposta que fa reflexionar i que pretén millorar les facultats de tot aquell qui el llegeixi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia