Art

Àlex Nogué s’endinsa al bosc dels exiliats

L’espai Art i Memòria del Museu Memorial de l’Exili (Mume) inaugura dissabte que ve, 18 de gener (12 h), la videoinstal·lació Fugir, de l’artista Àlex Nogué. L’exposició, que es podrà visitar fins al 31 de maig, planteja una reflexió sobre el bosc com a testimoni silenciós i immutable de totes les persones que han hagut d’emprendre el camí de l’exili, un espai cobert de petjades que acaben configurant una estructura cultural que travessa el temps. En el seu treball, Àlex Nogué parteix de l’observació dels arbres del paisatge pirinenc, per on van fugir milers d’exiliats republicans. Aquells mateixos arbres han estat testimonis de la desbandada, durant la segona dècada del segle XXI, d’unes altres personalitats del món artístic i polític, raona Nogué, en referència als processos judicials que van seguir al referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

L’artista visual i catedràtic de la Universitat de Barcelona Àlex Nogué (Hostalets d’en Bas, 1953) és editor de la revista científica BRAC (Barcelona, Recerca, Art i Creació). És també autor de diversos llibres sobre els processos de creació fonamentats en l’experimentació artística personal. L’any 2017, va guanyar la novena edició de la Biennal d’Art de Girona, convocada per la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

D’altra banda, fins al 3 de febrer encara es pot visitar al mateix Mume l’exposició Refugium, refugia, una proposta del pintor i dibuixant Marco Noris, que s’ha inspirat en el camp de concentració de Ribesaltes per recrear un viatge per la memòria col·lectiva de les persones exiliades. L’artista retrata els llocs físics i emocionals de l’exili i el desarrelament a través d’una vintena de quadres a l’oli i quatre instal·lacions que sumen en total 120 m² de paper.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES