Altres

Millor, tot i que insuficient

El pressupost de Cultura supera els 300 milions, però queda lluny del desitjat

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va definir ahir el pressupost del 2020 destinat a la cultura com a “millor”, tot i admetre que “encara no és el millor”. Vilallonga va comparèixer a la comissió de Cultura per presentar els comptes aprovats pel govern. La titular de Cultura va qualificar “d’avenç important, però insuficient” que la despesa en cultura passi de 32 a 39,6 euros per habitant i any. “És un pas més d’un camí que es preveu llarg però que emprenem amb determinació”, va manifestar. En qualsevol cas, va remarcar que el pressupost de Cultura “superarà el llindar dels 300 milions d’euros després de 10 anys, concretament 301,8 milions”.

Segons les dades que el govern havia anunciat la setmana passada, el tant per cent destinat a cultura arribaria a un 1,1%. Aquesta xifra, però, és inferior si es tenen en compte els tres factors anomenats ahir per la consellera: despesa financera, la finalista, i el pas de l’1% a l’1’5% de la inversió reservada a cultura en les obres públiques. És per això que la plataforma Actua Cultura 2% lamenta que el pressupost quedi en “un trist 0,75%”, lluny de l’1,1% que el govern havia anunciat.

L’ampliació del MNAC

Vilallonga, d’altra banda, va destacar un nou impuls als museus, amb l’ampliació del MNAC com a punta de llança. “Tenim diners al pressupost perquè s’iniciï aquest any mateix. Soc més optimista que el director del MNAC”, va dir la consellera, que considera que l’ampliació al Pavelló Victòria Eugènia serà possible el 2021 i lamenta, però, que govern espanyol destini “sis vegades més al Museu del Prado i 11 vegades més al Museu Reina Sofia” que al MNAC. En la línia museística va voler “tranquil·litzar” responsables d’institucions com ara el Museu de Lleida o el de Girona, amb el desig d’incrementar dotacions, i va destacar “amb especial il·lusió” el projecte museogràfic d’unir el Museu d’Història i el d’Arqueologia. Es destinaran 300.000 euros a posar a licitació aquest projecte.

Entre les altres accions destacades hi ha ajuts a l’audiovisual valorats en 16 milions d’euros; aportacions per un valor total de 6,4 milions d’euros per a la recuperació de les línies per al foment de les biblioteques públiques (construcció, rehabilitació, creació de nous espais) i per al programa de suport a l’adquisició de novetats editorials; la recuperació de les gires del Teatre Nacional de Catalunya, a la qual es destinen 540.000 euros, a més de l’increment de les aportacions al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), per un valor de 4,6 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona