Arts escèniques

Houston a Peralada

El ballet, debutant a Catalunya, tancarà al festival els actes dels seus 50 anys

El coreògraf Stanton Welch Am reivindica el risc i l’emoció amb el Houston Ballet

La inauguració del Festival Castell de Peralada tindrà aquest any el Houston Ballet, una formació que fins ara mai havia actuat a Catalunya i que està celebrant enguany els 50 anys d’història. Avui, el Houston Ballet (la cinquena companyia de ballet més gran dels Estats Units) reivindica el seu esperit europeu en el cor de Texas, segons el seu director Stanton Welch Am. Pel coreògraf (una tercera part dels centenar llarg de treballs els ha fet dins del Houston Ballet), la ciutat de Texas és una mena de Meca per als artistes, perquè és una societat que combat la monotonia del seu paisatge amb els projectes culturals. Ell és australià i té nostàlgia de Sydney però admet que a Houston té tot el que un artista pot somiar per crear amb llibertat. La ciutat s’ha anant transformant. El sector del petroli ja no hi és el dominant (ara el primer sector de negoci són les empreses mèdiques). Cada cop el ballet compta més amb els mecenes particulars i menys amb els de les empreses. I són “un grup valent, que accepta que et puguis equivocar”. Welch Am recorda que també va ser un fracàs La consagració de la primavera al principi, i ara és un clàssic.

Les actuacions de Peralada (2 i 3 de juliol) seran precisament el final del programa amb què han celebrat el mig segle d’història. El director ha optat per dos programes diferents per mostrar una variada carta de presentació. El 2 de juliol hi ha tres peces: Clear, In dreams i Nosotros, i l’endemà, Sons de l’Âme, que connecta el piano amb el ball de manera íntima, orgànica. Clear és una peça amb música de Bach que enfronta set homes i una dona, per mostrar set aspectes de la masculinitat i la mort. In dreams, amb música de Roy Orbison, és el ball més alegre, que remet a l’espectacularitat americana. La coreografia és de Trey McIntyre. Finalment, amb Nosotros proposa dotze duets en què intenta exposar la personalitat de cada intèrpret. El vital Welch Am reivindica el risc i l’emoció en el ballet.

LA DATA

2-07-2020
Debutarà
el Houston Ballet a Catalunya inaugurant la nova edició del Festival Castell de Peralada d’aquest estiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona