Música

Música per al confinament

Quarantena · Cesk Freixas ha estrenat ‘Tot això sortirà bé’i Sílvia Pérez Cruz va compartir ahir un concert des de casa

Ahir es va inaugurar per ‘streaming’ el Cuarentena Fest, amb concerts de Pavvla i The Crab Apples

El Petit de Cal Eril va estrenar diumenge ‘Energia fosca, la pel·lícula’, un film de 26 minuts

La situació actual els impedeix fer concerts, però tampoc estan disposats a passar el seu temps de confinament només mirant sèries de Netflix, sinó que volen reivindicar un cop més la funció d’acompanyament que pot tenir la música en moments de tanta incertesa com aquests. Cesk Freixas, cantautor de Sant Pere de Riudebitlles, penjava divendres a la nit a les xarxes una cançó escrita amb l’objectiu de “fer habitable aquest moment de dubtes i tristeses que vivim”: Tot això sortirà bé. “Sé que les cançons no salven, cal guardar els que sí que ho fan, les persones que treballen dins i fora d’hospitals. Som petits i vulnerables; on no arriben abraçades jo t’allargo la mirada”, canta Freixas, amb la guitarra, mentre llegeix a l’ordinador la lletra d’aquesta cançó tot just sortida del forn.

Un dels seus grans herois, l’uruguaià Jorge Drexler, ja va ser, de fet, un dels primers músics a escriure una cançó inspirada en el coronavirus. La va publicar dijous, just quan li acaben de cancel·lar uns concerts a Costa Rica, i s’anomena Codo a codo. “Jo m’enfronto a aquestes angoixes escrivint i agafant una guitarra”, proclamava el músic a les xarxes.

Divendres, d’altra banda, el cantaor valencià Miquel Gil es despertava amb una proposta: “Amb tant de bolo suspès, estic avorrit com una serp en un forat... La cosa està molt malament, però, de moment, encara puc pagar-me el wifi. Ens fem telecompanyia? Bolos des de casa en streaming?” Des d’aleshores, el músic de Catarroja penja cada dia a les xarxes una cançó.

El Petit de Cal Eril, per la seva banda, que aquest cap de setmana hauria d’haver actuat a Tàrrega i Santa Coloma de Farners, no ha penjat de moment cap cançó..., però sí un film: Energia fosca, la pel·lícula. “Fa uns mesos que ho teníem a punt, però no trobàvem el moment; potser ara teniu temps de donar-hi una ullada i ens distreu de tot plegat”, afirmava diumenge Joan Pons, ànima del grup, que en aquest projecte posa imatges als 26 minuts que dura el seu últim disc d’estudi. Així mateix, el grup osonenc Obeses va estrenar en streaming un concert protagonitzat per la Cobla Berga Jove el febrer passat al Teatre Auditori Sant Cugat, i a la vegada recordava també l’actualitat que ha acabat adquirint una de les seves velles cançons: Virus. Més accions: el pianista britànic James Rhodes va compartir en obert el seu llibre Instrumental; Ara Malikian, confinat a casa amb el seu fill, va regalar uns instants virtuals del seu prodigiós violí; el valencià Andreu Valor va destapar la seva primera cançó escrita en dies de quarantena, Llàgrimes al mar; Pau Serrasolsas, del grup Ginestà, readaptava en clau d’actualitat, i amb algun bocí humorístic, el Benvolgut de Manel, i Sílvia Pérez Cruz va fer ahir al vespre un concert en streaming amb escenografia... de la seva filla.

I, davant d’aquest nou paradigma, diversos festivals: el Cuarentena Fest (des d’ahir i fins al dia 27 via Tumblr, amb actuacions d’El Petit de Cal Eril, Pavvla, Evripdis & His Tragedies i The Crab Apples, i la possibilitat de contribuir-hi econòmicament via PayPal), el Yo Me Quedo en Casa Festival (que s’ha celebrat aquest cap de setmana amb la presència virtual d’artistes de gran renom mediàtic com Alfred Garcia, Rozalén i Nil Moliner) i l’Esperanzah a Casa (impulsat via Instagram pels responsables d’aquest festival del Prat de Llobregat i que, ahir, va començar amb l’actuació de Raquel Lúa). Fer concerts per internet sense remunerar els músics, com el que farà, també, el cantautor madrileny Ismael Serrano avui a les 20 h via Facebook i Instagram, és una acció, tanmateix, posada en dubte per entitats com ara el Sindicat de Músics Activistes de Catalunya.

El consum de cinema i sèries es dispara un 40% a Filmin

Com el consum televisiu, el de cinema i sèries online s’ha multiplicat a causa de la crisi del coronavirus. El confinament fa que el nombre de reproduccions a la plataforma catalana Filmin –una de les poques que n’informen– hagi augmentat un 40% aquest cap de setmana en relació amb el darrer i que l’afluència en aquest web sigui un 70% més alta. La plataforma ha posat en marxa el canal Cuarentena.

El Primavera Sound ja estudia “altres possibilitats”

El Primavera Sound va informar ahir que continua treballant en l’edició d’enguany del festival (del 3 al 7 de juny), però sense descartar cap escenari. “Estem estudiant altres possibilitats perquè els festivals es puguin celebrar enguany”, van anunciar. El text remarca que la “principal prioritat” és “garantir la seguretat i el benestar” del públic, els artistes i totes les persones involucrades.

El sector de la dansa demana mesures a la Generalitat

El sector de la dansa, a través d’entitats com l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (ACPDC), va demanar ahir a la Generalitat una sèrie de mesures per pal·liar els efectes que està tenint la crisi del coronavirus en les arts escèniques. L’associació proposa, entre altres mesures, l’obligatorietat per a les entitats públiques de reprogramar totes les funcions suspeses.

‘OT’ tanca temporalment per culpa del coronavirus

RTVE i Gestmusic van acordar ahir conjuntament el tancament temporal de l’acadèmia d’Operación Triunfo per la impossibilitat de mantenir el format de gales que caracteritza aquest concurs musical i televisiu. OT, que ja havia celebrat una gala sense públic, reprendrà l’activitat quan “la situació millori i es pugui fer el programa amb absoluta normalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona