Cultura

El Grec aposta pels artistes en una edició amb incertesa

Tiren endavant les 50 coproduccions que, si no es poden estrenar dins del festival, es veuran formalment el curs vinent

El cartell podria incloure obres anul·lades de la temporada actual

Un salvavides imprescindible per al sector de les arts en directe. El director del Grec, Cesc Casadesús, va confirmar ahir que el Grec se celebrarà aquest estiu. No serà fins a finals de maig que es podrà veure quin format tindrà, però, sigui com sigui, es mantindran els compromisos de les 50 coproduccions previstes per aquesta edició, i també es mirarà d’integrar una vintena de produccions de sales privades o de la Quinzena de dansa que s’havien ajornat per culpa dels tancament forçat dels teatres aquestes últimes setmanes. Per ara, les 30 actuacions internacionals es mantenen (només hi ha un cantant de 70 anys que ha declinat fer gira per pròpia precaució).

L’objectiu del Grec 2020 és que els recursos vagin a parar al sector, tant artístic com tècnic. El pressupost de 3,3 milions d’euros es podria veure incrementat, gràcies a la partida de reserva que l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) ha disposat com a pla de xoc per protegir el sector. Costa quantificar quants professionals se’n podran beneficiar, però Casadesús estima que superarà el miler de persones. Moltes de les aportacions del Grec permetran que les companyies tinguin múscul per preparar una nova producció per a la temporada vinent. Per ara, i sempre atenent totes les recomanacions sanitàries, plantegen diversos escenaris (tenint clar que el previst en principi és irrealitzable): “Si els actors no poden assajar físicament el mes de maig, al Grec es faran presentacions parcials del seu treball (com ara accions al carrer de l’Eixample i que el públic pugui mirar des dels balcons”, diu Casadesús, sense voler tancar-se a cap opció). Totes les coproduccions tenen segona data (a partir de setembre) per poder estrenar amb tota normalitat, si no han pogut fer-ho durant el Grec.

També aspiren a acollir produccions com La gavina o Eva contra Eva pel juliol. O altres sales de petit format, a les quals es pagaria un caixet perquè no haguessin d’assumir el risc, que programarien del 15 de juliol al 15 d’agost. Així, es podrien assumir possibles reduccions de capacitat si les autoritats sanitàries ho demanen. Només es plantegen anul·lar actuacions si es limita el Grec a 300 espectadors (d’una capacitat per a 2.000) o s’hi obliga a assistir amb guants i mascareta, però les previsions no són tan catastrofistes. Avui el que perilla més són les actuacions musicals massives, que, a més, s’aguanten d’un fil si s’anul·len les gires per tot Europa. Però el Grec defensa que es facin tots els concerts i actuacions dels artistes autòctons per poder revertir la partida als artistes i donar un punt d’estabilitat.

LA XIFRA

3,7
milions
d’euros calcula que pot pagar el Festival Grec per donar liquiditat al sector cultural. Són 400.000 euros més del seu pressupost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Rosalía, amb Travis Scott i molts nens, a l’últim videoclip ‘TKN’

Madrid
PEP BLAY
ESCRIPTOR I PROFESSOR DE SECUNDÀRIA

“L’educació és el repte de comunicació més gran”

vilassar de dalt
LA CRÒNICA

El primer bolo d’una nova era

La Planeta obre el 3 de juliol reprogramant

Girona

Elliott Murphy, instint de supervivència

BARCELONA

A la manera barcelonina

Barcelona

Els artistes cobraran 700.000 euros de drets d’emissió

BARCELONA

Tempo canvia i Festivalot se suspèn

Girona
LA MÚSICA

El ball, el plany i Joan Garriga