Música

Els festivals, amb l’aigua al coll

Incertesa absoluta amb les grans cites musicals de l’estiu, que reclamen directrius “clares i concretes” del govern de Madrid

Les cancel·lacions o els ajornaments cada cop són més a prop i ja fa dies que es treballa en plans B

Efecte dominó quant a cancel·lacions de grans festivals musicals europeus, que, a mesura que passen les hores, van assumint que difícilment en podran celebrar una edició el 2020 i que, en cas de celebrar-la, no serà en les dates ni en el format que preveien. França ha prohibit els esdeveniments amb públic, de moment, fins a mitjan juliol i, a Alemanya, la setmana passada, el govern va vetar els esdeveniments massius fins al 31 d’agost. A Catalunya, però, com denuncien els festivals, en què naturalment hi ha molts llocs de treball i euros en joc, les directrius per part dels governs –amb el català s’hi van reunir dijous; amb l’espanyol, divendres– no són gens clares, i l’únic feedback que reben és en la línia del que expressava dimarts en roda de premsa la portaveu del govern, Meritxell Budó: “Res fa pensar que puguem gaudir de grans espectacles aquest estiu.” Analitzem, a continuació, cas per cas, tenint en compte que cites com ara el Polo Festival de Barcelona, el Festival de Música Antiga dels Pirineus i el Jardins de Terramar de Sitges ja fa dies que han caigut.

PRIMAVERA SOUND

Previst, inicialment, per al primer cap de setmana del mes de juny, el Primavera Sound va ser el primer a canviar de plans i traslladar l’edició del seu 20è aniversari a finals d’agost. La incògnita, però, de si, malgrat tot, el final de l’estiu és encara massa d’hora per celebrar un esdeveniment que, cada any, atreu més de 200.000 visitants, perdura. La venda d’entrades –o la devolució, en el cas dels que hi podien assistir al maig però no a l’agost– no es reactivarà fins que finalitzi l’estat d’alarma i és difícil, en el terreny artístic, que els músics que hi acabin actuant a l’agost siguin exactament els mateixos que els que s’havien programat per al juny.

SÓNAR

El Sónar, que l’any passat ja va suar de valent quan una vaga de muntadors d’escenaris va posar en perill el festival gairebé fins a l’últim dia, està seguint de prop les interlocucions que, a Madrid, l’Asociación de Festivales de Música (FMA), de la qual forma part, manté amb el ministeri, i continua, com de fet ja admetia en un comunicat fa unes setmanes, sense descartar “cap opció”. És dels festivals més matiners: Chemical Brothers, Arca i Maria Arnal i Marcel Bagés, entre molts altres, hi haurien d’actuar d’aquí a dos mesos justos.

PEDRALBES

Amb noms com ara Cat Stevens i Diana Ross en el programa, Pedralbes es prepara –o es preparava– per viure, amb tota seguretat, l’edició de més èxit dels seus set anys d’història. “A finals de febrer ja havíem venut tantes entrades com l’any passat a principis de juny; això sí que fa mal”, diu, tot resignat, Martín Pérez, director del festival. Amb tres espectacles –Raphael, Manel i Alan Parsons– amb entrades exhaurides i una inauguració, amb Sara Baras, prevista per al 3 de juny, el festival té actualment el 30 d’abril com a data límit per no deixar-ho córrer. “No tenim informació de cap govern i, quan fas un festival, la incertesa és el pitjor company de viatge”, assenyala Pérez, que destaca la dificultat de reprogramar –“muntar calendaris de concerts és com un Tetris”– i no veu “factible” poder tirar endavant el festival amb la capacitat de les grades reduïda a la meitat o a un terç.

CANET ROCK

A Canet de Mar, segons explica la directora del Canet Rock, Gemma Recoder, hi ha “un pla B i, fins i tot, un pla C” per si la setena edició de la nova etapa del festival, amb les 25.000 entrades exhaurides des de principis de febrer, no es pot celebrar el 4 de juliol. “Sospesem la possibilitat de reprogramar-lo al setembre i, si això tampoc fos possible, a l’octubre”, avança Recoder, que admet que el fet que tots els artistes del cartell siguin catalans facilitaria un moviment com aquest. La directora del Canet Rock s’afegeix a les veus que denuncien que les institucions no els aclareixen res i subratlla que els festivals són “grans experts” en els controls d’accessos als recintes, per si calgués prendre mesures en aquesta línia. “Si el 23 de juliol es pot fer un Sant Jordi al carrer, també s’haurien de poder fer molts festivals”, assenyala. “Sant Jordi aplega tanta gent com quatre Primavera Sound junts i, de la mateixa manera que al sector del llibre se li ha donat una data, nosaltres també l’esperem.”

ROCK FEST

El festival de rock dur i música heavy de Santa Coloma de Gramenet, que l’any passat va reunir més de 80.000 persones al parc de Can Zam, feia divendres un comunicat en què es parlava d’un “més que probable ajornament”. El festival, del 2 al 4 de juliol, i amb bandes en el programa com Kiss, Judas Priest i Lynyrd Skynyrd, però, no ha anunciat oficialment, de moment, cap alteració, tot i que l’organització ja admet obertament que fa temps que treballa per “reajustar-lo”.

CRUÏLLA

El festival del parc del Fòrum, previst –encara– per als dies 2, 3 i 4 de juliol, es remet al comunicat que va emetre el 20 de març, en què emfasitzava que mai no posaria en risc el públic del festival, però assegurava que “no considera la possibilitat d’ajornar el festival”, un desig que cada dia sembla més lluny de poder fer-se realitat.

VIDA FESTIvAL

En una línia semblant es pronuncia, a Vilanova i la Geltrú, el Vida, previst per al mateix cap de setmana que el Cruïlla i que espera “poder donar nova informació” aquesta setmana. Parcels, un dels grups estrella de la setena edició, per si serveix de pista, ajornava divendres fins al mes de setembre la seva gira europea.

CAP ROIG

La 20a edició hauria de començar el 10 de juliol amb els nord-americans The Lumineers, però el festival, com afirma el seu director, Juli Guiu, està en espera del que pugui dir Madrid. “Ho estem aguantant tot fins a l’últim moment, amb el 15 de juny com a data límit”, assegura. Cap artista dels que hi han d’actuar –alguns, com Lionel Richie i Herbie Hancock, de procedència americana– ha cancel·lat res, de moment, però sí que estan “fent preguntes i a l’expectativa” del que pugui passar. Guiu no treballa encara amb cap pla B –“no és el mateix fer concerts amb reducció de capacitat que no poder fer res fins al setembre”–, tot i que, a diferència d’altres festivals, fer concerts amb menys públic, si fos aquesta finalment l’única manera de tirar-los endavant, no és una mesura que Cap Roig descarti ja d’entrada. “Aquest festival es fa en uns jardins i es munta tot des de zero, però, és clar, després caldria veure si surten els números”, reconeix el director.

PORTA FERRADA

Sant Feliu de Guíxols, com tothom, està a l’expectativa, però ja té molt assumida la possibilitat d’haver de reformular el festival. El cartell, de moment, es manté intacte, tot i que ja s’estan estudiant possibilitats com ara fer concerts únicament durant el mes d’agost amb tot el que s’hagi pogut “salvar” d’un programa que ningú creu que es pugui executar tal com està anunciat. “Ningú sap res, no tenim cap input d’enlloc”, lamenta el director executiu del festival, Iñaki Martí. “I a mitjan mes de maig, a tot estirar, ja hauríem de prendre una decisió.” La particularitat de Porta Ferrada –un festival que, segons Martí, “sí que consideraria, conjuntament amb l’Ajuntament, la possibilitat de reajustar aforaments”– és que el gros d’artistes estrangers, els més susceptibles de no poder venir finalment de gira, actuen al juliol (Paul Weller, Jamie Cullum, Graham Nash, Suzanne Vega i Ben Harper) i que l’agost està reservat per a artistes (Nil Moliner, Manel, Leiva i Amaral) que almenys no depenen de vols internacionals per arribar a Sant Feliu.

PERALADA

El cas de Peralada té una diferència important en relació amb la resta de cites: quan, el 14 de març, es va ordenar el confinament, el cartell –amb quatre úniques excepcions: el Houston Ballet, Rufus Wainwright, l’òpera Aida i Jonas Kaufmann– ni tan sols s’havia presentat. “La programació està tancada, però no l’hem pogut donar a conèixer”, lamenten des del festival, que tenia a l’agenda destapar el programa el dia 24 de març passat. “La incertesa és absoluta, estem com fa un mes i mig”, reblen. El festival empordanès no està aquests dies en condicions de prendre decisions que alterin la feina de tants mesos, sinó que, com tothom, espera que les institucions els clarifiquin la situació. “La incertesa –confessen una vegada més– és total.”

LES FRASES

No tenim informació de cap govern i, quan fas un festival, la incertesa és el pitjor company de viatge
Martín Pérez
DIRECTOR del festival de PEDRALBES
Ho estem aguantant tot fins a l’últim moment, amb el 15 de juny com a data límit
Juli Guiu
DIRECTOR del CAP ROIG festival
Si el 23 de juliol es pot fer un Sant Jordi al carrer, també s’haurien de poder fer molts festivals
Gemma Recoder
DIRECTORA del CANET ROCK
No tenim cap ‘input’ d’enlloc. I a mitjan maig, a tot estirar, hauríem de prendre una decisió
Iñaki Martí
DIRECTOR del festival PORTA FERRADA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA