Llibres

Les llibreries només atenen clients amb cita prèvia

Les llibreries del Grup Planeta han aconseguit conèixer i fidelitzar entre un 80% i un 85% dels clients que compraven en espais físics

El gremi es lamenta per la tardança en la informació

Els nombrosos ERTO sobre el personal de les llibreries o el matís dels 400 metres quadrats –considerat gran superfície– va evitar ahir que s’obrissin algunes de les principals llibreries de la capital catalana. Parlo amb responsables del Gremi de Llibreters i em sintetitzen que han mantingut, de moment, les portes tancades perquè tampoc els surt a compte obrir-les amb les restriccions òbvies. De fet, tot quedarà marcat cap als dies 11 i 25, les pròximes fases del desconfinament progressiu que ha marcat l’executiu de Pedro Sánchez.

Blanca Ausero, directora de màrqueting i comunicació de la cadena Casa del Llibre del Grup Planeta, m’explica que les seves llibreries hauran d’esperar fins al dia 25, però que durant el tancament per l’estat d’alerta no tot han estat experiències negatives: “Hi ha hagut coses que han funcionat força bé. Tenim un web durant les 24 hores que permet que al cap de poca estona et portin els llibres a casa. A més, a partir d’una compra de 19 euros, la tramesa surt gratuïta.” Ausero també incideix en el fet que han pogut conèixer i fidelitzar entre un 80% i un 85% dels seus clients i que el programa de socis els ha permès buscar noves vies per a un tipus de comprador que sempre buscava botigues físiques: “Hem d’explotar l’omnicanalitat. De fet, quan reobrim, si la gent que s’ha acostumat al web vol recollir els llibres directament, ho podrà fer en qualsevol de les nombroses botigues del grup.”

No estaven tan contents altres petits llibreters del centre, que s’esperaran fins al dia 11 per obrir les portes: “Em costa mantenir un lloguer de gairebé cinc mil euros al mes, sense comptar amb el sou dels empleats”. Des de la llibreria Atzavara de Gràcia ens comenten que estan “preparant comandes i adequant les noves mesures de protecció per a l’obertura del dia 11. Aquesta setmana no s’obrirà la llibreria, però sí que es podran recollir comandes amb cita prèvia i sense entrar a dins. A partir de l’11 ja es podrà entrar i tot serà més normal, tot i les mesures de mascaretes, guants, etc.” De fet, moltes de les llibreries del país han aprofitat els sistemes en línia per satisfer un tipus de comprador que ja sap “el presentador de televisió o el Buenafuente de torn, que van presentar llibre aquest sant Jordi”, em confessa una llibretera, que entén que els seus clients són dels que remenen els llibres, i que gairebé “volen olorar el que s’emportaran a casa.”

Gremi de Llibreters

Marià Marín i Torné, secretari tècnic del Gremi de Llibreters de Catalunya, comenta, a propòsit de l’ordre SND/388/2020, del 3 de maig, del Ministeri de Sanitat, publicada ahir, que avui podien obrir diversos comerços minoristes, entre els quals hi ha les llibreries. En aquest sentit, el gremi aporta aquestes dades sobre llibreries agremiades autoritzades a obrir: ahir van obrir un 54%, obriran durant la setmana un 16% i en la fase 1 ho faran un 30%.

Marín indica que “la tardança en la publicació al BOE dels detalls de l’obertura, just ahir a mitja tarda, o dels criteris d’interpretació sobre els ERTO, per exemple, publicats l’1de maig, han dificultat enormement la previsió i la preparació de les llibreries, cosa que explica que un 16% no hagin pogut obrir avui però que tinguin intenció de fer-ho al llarg de la setmana i que un 30% s’esperin a la fase 1.” Així mateix matisa que el gremi recorda a la ciutadania que en la fase actual només es poden atendre clients amb cita prèvia i que cal respectar les normes de seguretat i protecció per evitar contagis. En molts casos no es podrà entrar als establiments, no es podran tocar els llibres i caldrà respectar les distàncies. Remarca que es poden continuar fent còmodes compres en línia.

LA XIFRA

54%
El Gremi de Llibreters de Catalunya explica que un 54% de les llibreries han mostrat activitat.

LA FRASE

Tenim un web durant les 24 hores que permet que al cap de poca estona et portin els llibres al domicili
Blanca Ausero
directora de màrqueting i comunicació de Casa del Llibre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona