Llibres

Reconeixement a una trajectòria

El poeta gironí Narcís Comadira és guardonat amb el premi honorífic Jaume Fuster que concedeix l’AELC

Des del 1966, Narcís Comadira ha signat una quarantena de títols de diversos gèneres literaris

Aquest any en fa vint que l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) concedeix el premi Jaume Fuster, un guardó sense dotació econòmica destinat a posar en relleu el conjunt de l’obra d’un escriptor de la literatura catalana. És un premi a la trajectòria, a la repercussió i a la divulgació que ha tingut l’obra del guardonat amb la característica de ser escollit a través de les votacions dels membres de l’AELC, companys d’ofici, doncs, del premiat o la premiada. El marcador, per cert, va 14 a 6 a favor dels autors masculins.

La pandèmia no ha impedit que aquest any es concedeixi el 20è premi Jaume Fuster (que va ser fundador i president de l’AELC) i el triat ha estat el poeta i pintor Narcís Comadira (Girona, 1942), amb una llarga trajectòria en diferents gèneres i que ja acumula altres premis importants com el Ciutat de Barcelona, el Crítica Serra d’Or en diverses modalitats, el Nacional de la Crítica i la creu de Sant Jordi.

En aquesta edició no hi haurà la roda de premsa, que alhora és l’acte en què es fa una glossa del guardonat i se li lliura la ploma de record. Seguint les pautes de comunicació a què ha obligat la Covid-19, per cobrir mediàticament el premi, els responsables de l’AELC han enregistrat una conversa entre Comadira i l’actual presidenta de l’entitat, Bel Olid. La conversa dura al voltant de cinc minuts i es pot veure a Ivoox i Spotify dins el programa Parlem de literatura?

Narcís Comadira hi expressa els habituals agraïments. “És un premi que concedeixen els teus col·legues escriptors; sempre m’ha fet gràcia i haver-lo guanyat em fa molta il·lusió”, assegura Comadira.

En la conversa, Narcís Comadira també parla dels vessants artístics amb què se sent més còmode, ja que és autor de poesia, assaig, teatre, traducció i pintura. Hi explica dos projectes en què està treballant actualment, de poesia i de teatre, que veuran la llum “quan s’aconsegueixi una mínima normalitat”.

Naturalment, també es parla del confinament i els seus efectes, devastadors en l’àmbit de la cultura. Comadira reconeix que, tot i que darrerament havia escrit alguns poemes, “des que van implantar el confinament” no ha “escrit ni un vers”.

L’AELC editarà, amb motiu del premi, un volum de la col·lecció Retrats, dedicat a l’obra i figura de Narcís Comadira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona