Llibres

Mor l’escriptor Carlos Ruiz Zafón

L’autor de ‘L’ombra del vent’ ha mort als 55 anys a causa d’un càncer

L’escriptor barceloní Carlos Ruiz Zafón ha mort aquesta matinada a causa d’un càncer als 55 anys. L’autor de L’ombra del vent ha mort a la seva residència de Los Angeles, segons ha informat l’Editorial Planeta en un comunicat.

Nascut a Barcelona el 1964, és un dels autors més reconeguts de la literatura actual i les seves novel·les han estat traduïdes a més de cinquanta idiomes. Zafón es va donar a conèixer el 1993 amb El Príncep de la boira que, juntament amb El Palau de la mitjanit i Les llums de setembre, forma la trilogia de la Boira. Cinc anys més tard publica Marina. És el 2001, però, quan es converteix en un dels grans fenòmens literaris contemporanis amb la publicació de L’ombra del vent, la primera novel·la de la saga del Cementiri dels Llibres Oblidats.

Editat en castellà per Planeta i en català per Columna, Zafón es va convertir en un ’supervendes’ amb aquesta primera novel·la per a adults, que va situar en un espai imaginari al cor de Ciutat Vella, un gran laberint de volums oblidats que ningú vol llegir o que es troben en perill. Segons va reconèixer ell mateix durant una presentació a Barcelona, es va inspirar en magatzems de llibres vells que havia visitat als Estats Units i que va traslladar a la seva ciutat natal.

La van seguir les novel·les El joc de l’àngel (2008), El presoner del cel (2011) i El laberint dels esperits (2016), que configuren una tetralogia ambientada a Barcelona des dels inicis del segle XX i fins a l’actualitat, i van continuar amb l’èxit de la primera.

Ha recollit premis per tot el món, com el de la Fundación Lara, el de millor llibre del 2004 de la Biblioteca Pública de Nova York o el de Bjornson Orden of Literary Merit de Noruega, entre molts d’altres. Les seves obres han estat traduïdes per països de tot el món, entre els quals destaca Itàlia, els Estats Units, Austràlia o la Xina.

El comiat, “discret”

La seva editorial, l’Editorial Planeta, ha comunicat la mort de l’escriptor a causa del càncer, que li van diagnosticar fa dos anys. “Avui és un dia molt trist per a tot l’equip de Planeta que l’ha conegut i ha treballat amb ell durant vint anys, en els quals s’ha forjat una amistat que transcendeix el que és professional”, expressa l’editorial en un comunicat.

De fet, Planeta cita una expressió d’un personatge del llibre L’Ombra del Vent, el senyor Sempere, per homenatjar l’escriptor barceloní: “Cadascun dels llibres que veus, cadascun d’aquests volums, té ànima. L’ànima de qui el va escriure, i l’ànima dels qui el van llegir, i el van viure i el van somiar”. I afegeix: “Continuarem somiant amb els seus libres, i el recordarem sempre”.

També comuniquen que la seva dona, Mari Carmen Bellver, familiars i amics “agraeixen l’estima que sempre se li ha demostrat” i que el seu comiat serà “tan discret com ha estat la seva vida”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència