Cultura popular

La flama és viva al Pirineu

Les falles mantenen actes simbòlics en alguns pobles però han suspès les celebracions multitudinàries causa de la pandèmia

Els municipis, que no recorden cap any d’aturada, es preparen ja per a les baixades de l’any vinent

Les falles del Pirineu no es podran celebrar aquest any a causa de la pandèmia de la Covid-19. La festa, reconeguda des del 2015 com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco, no s’havia hagut de deixar de fer mai, tal com explica des del territori la presidenta de l’Associació de Municipis Fallaires dels Pirineus, María José Erta. “Ens dol en l’ànima perquè és la nostra festa, però aquest any hem de prioritzar la salut”, reconeix.

Per mirar de mantenir viu l’esperit de la festa, algunes poblacions han organitzats actes simbòlics, com ara el que es va fer dimecres passat a la Pobla de Segur, al Pallars Jussà. L’Associació Cultural de Fallaires i Pubilles del municipi va celebrar una baixada amb només tres parelles, quan normalment n’hi participen 140. A Vilaller, a l’Alta Ribagorça, coincidint amb la festa que se celebra cada any la vigília de Sant Joan, l’Ajuntament repartirà un lot a cada casa del poble amb una falla de 80 centímetres, un tall de coca i una ampolla de vi. María José Erta, que és també alcaldessa de Vilaller, explica que la iniciativa es fa per “mantenir l’esperit fallaire”. Les falles que es lliuraran a les famílies són només de record i no es podran encendre.

La dificultat per mantenir les distàncies entre el públic assistent en unes festes tan concorregudes com són les baixades de falles que es fan en 17 poblacions del Pirineu català és el principal motiu per haver cancel·lat les festes. A més de la Pobla de Segur i Vilaller, hi ha també les que se celebren a la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça. Durro havia de fer la baixada de falles el 15 de juny, Boí, el dia 23, Barruera, el 27 i Erill i Taüll, el mes de juliol. També els pobles d’Isil i Alins, al Pallars Sobirà, han hagut d’aparcar durant un any la tradició.

La presidenta de l’Associació de Municipis Fallaires dels Pirineus apunta que en molts municipis la població es triplica durant els dies de falles. Aquest any, també esperen visitants. “Alguns hotels tenen una ocupació prevista del 90% i les segones residències estaran plenes”, assegura Erta, que hi afegeix que sense celebracions això no és un problema, perquè no hi haurà concentracions de gent. A més, explica que, en comarques com ara l’Alta Ribagorça, la incidència del coronavirus ha estat molt menor. “Hi ha pobles com ara Vilaller on no hem tingut ni un sol cas.” El fallaires tenen ja la vista posada en les celebracions de l’any vinent. “El sentiment fallaire hi és sempre. Serà duríssim no poder baixar les falles, però l’any vinent ho reprendrem amb més força, si les circumstàncies ho permeten”, diu convençuda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS