Cinema

Oxigen per als cinèfils

Demà començarà el Bcn Film Fest, el primer festival de cinema presencial després de la pandèmia, amb 44 pel·lícules internacionals i actors i directors del país

“Tenim la sensació d’estar obrint ruta, ens sentim exploradors”, diu la directora
Els convidats internacionals participaran en col·loquis i presentacions en línia

Quaranta-quatre pel·lícules projectades en sales durant vuit dies quan fa més de tres mesos que no podem anar al cinema es pot qualificar sense por d’exagerar com un festí per als cinèfils. El llarg confinament s’està acabant també per al vell espectacle de masses de les pel·lícules projectades en sales i el Bcn Film Festival-IV Festival Internacional de Cinema de Barcelona-Sant Jordi, que s’havia de fer a finals d’abril i es va ajornar per la pandèmia, fa un agosarat pas endavant i proposa el primer festival de cinema presencial a Catalunya. Tindrà lloc als cinemes Verdi de Barcelona entre demà i el 2 de juliol.

Uno para todos, amb David Verdaguer interpretant un mestre en dificultats, obrirà demà el foc d’un festival que inclourà, entre d’altres coses, la première estatal del Pinocho dirigit per Matteo Garrone; la darrera pel·lícula de Kristin Scott Thomas, ¡Que suene la música!; el documental sobre l’exalcalde de Barcelona Maragall i la Lluna; una retrospectiva sobre Éric Rohmer; films dirigits per Marjane Satrapi, Agnieszka Holland... i protagonitzats per estrelles com Russell Crowe, Annette Bening, George MacKay, Emma Suárez, Lambert Wilson, Emmanuelle Devos, Àlex Brendemühl... Una selecció que és oxigen per als cinèfils, que s’han vist obligats a veure cinema només asseguts al sofà de casa.

Això sí, serà sense catifa vermella i amb les mesures de seguretat vigents per la pandèmia, semblants a les de sales comercials: capacitat del 50%, mascaretes obligatòries, neteja i desinfecció freqüent, distància social...

La veterana periodista cinematogràfica i directora del Bcn Film Fest Conxita Casanovas reconeix que ser els primers “fa una mica de vertigen”. “Però per altra banda tampoc tenim la sensació de llençar-nos al buit”, hi afegeix. “Ens afegim a la celebració que esperem que sigui la tornada als cinemes –reflexiona–, d’alguna manera, el festival obrirà la porta també a la tornada, i això és molt estimulant. Molta gent ens diu que som molt valents i ens agraeix que fem el festival. Tenim la sensació d’estar obrint ruta, ens sentim exploradors, perquè no sabem ben bé amb què ens trobarem.”

Convidats del país

El festival es va ajornar amb la programació gairebé tancada, “però hem pogut salvar gairebé tota la programació; fora d’un parell de títols, ens hem trobat que els distribuïdors confien en el potencial del festival”, diu Conxita Casanovas. Això sí, ha resultat impossible tenir convidats estrangers, perquè les fronteres tot just s’acaben de reobrir, hi havia mota incertesa i cal organitzar-ho amb molta antelació. Però molts dels directors i actors estrangers participaran en presentacions, col·loquis i entrevistes: Kristin Scott Thomas, Lambert Wilson, Marjane Satrapi, Agnieszka Holland... Sí que hi haurà, en canvi, convidats catalans i espanyols: David Verdaguer (que presentarà personalment el film inaugural, Uno para todos), Emma Suárez, Àlex Brendemühl... “Les circumstàncies que vivim reforçaran el barcelonisme o la catalanitat del festival, perquè treballarem molt amb el producte de proximitat i el talent català lluirà més”, diu la directora del Festival, que alhora valora, però que les activitats en línia els permeten “arribar més lluny i internacionalitzar el festival”.

El festival ofereix preus molt populars, amb entrades a 2,90 euros que ja són a la venda. “Espero que la gent torni a les sales amb el mateix entusiasme amb què ha tornat a les terrasses –diu Conxita Casanovas–. El cinema és aliment cultural, tant de bo que a la gent li faci falta i vingui.” El Bcn Film Fest inclou diversos actes paral·lels, entre els quals hi ha unes jornades de guionistes i indústria, una taula rodona sobre teatre i cinema i presentacions de llibres. Jaume Figueras i Gemma Nierga presentaran El cine que ens va obrir els ulls, i Toni Garcia Ramon Mata a tus ídolos). La taula rodona sobre adaptacions del teatre al cinema comptarà amb una notable llista de participants: Cesc Gay, Joel Joan, Joaquim Oristrell, Josep Maria Pou, Jordi Galceran i Marta Buchaca. L’escola de cinema FX Animation organitza un debat en streaming amb motiu del centenari del naixement d’Éric Rohmer, que és objecte d’una retrospectiva al festival. Hi participaran el responsable de l’àrea de cinema d’FX ANIMATION i realitzador Màrius Rubio; el crític de cinema Quim Casas; el director Guillermo Rojas;la directora Sílvia Quer i l’actor Féodor Atkine. Mercè Sampietro serà la presidenta d’un jurat que comptarà, entre d’altres, amb Gerard Quintana i Judith Colell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona