Llibres

Més de 60 anys

Una exposició quinzenal a la llibreria Ona de Via Laietana celebra els 60 anys dels ‘Episodis de la Història’, de Rafael Dalmau Editor

La nova llibreria Ona de la Via Laietana va celebrar els 60 anys dels Episodis de la Història, col·lecció emblemàtica del segell històric Rafael Dalmau Editor. La mateixa editorial sintetitzava la simbiosi entre llibreria i editor: “La llibreria Ona, que sempre ha donat un suport molt explícit a la col·lecció, i que ens obre les portes de la seva nova seu per renovar plegats el compromís de donar a conèixer la nostra història a través de llibres assequibles des de tots els punts de vista.” A més a més, a partir del mateix dia 6 a la tarda i durant dues setmanes, a les vitrines de la sala Arts Llibres de la llibreria, hi haurà una mostra de l’exhaustiva de la col·lecció, amb originals, edicions antigues, exemplars censurats, catàlegs...

En la inauguració es va fer un acte moderat per la historiadora Sònia Gual Miró, amb la intervenció dels autors dels tres Episodis de la Història acabats de fer: Jordi Bolòs, Víctor Hurtado, Xavier Deulonder i Josep Clara. Pel que fa a l’editorial, hi participaven l’arqueòloga i historiadora Eulàlia Barrasetas, que va fer un balanç de la trajectòria de la col·lecció. Va recordar les crisis i vicissituds que va passar el segell creat per Rafael Dalmau i la seva filla Maria del Carme Dalmau. En principi tenien la idea de fer una revista d’història, però les dificultats amb el franquisme els va impulsar a crear una col·lecció mensual de llibres, que va tenir la complicitat de Ferran Soldevila, autor del segon volum després del primer a càrrec de Rafael Tasis. L’editorial s’ha especialitzat en els àmbits de la història, la geografia i la cultura popular catalanes. El 1985 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi. Barrasetas va recordar també el suport d’un grup de 1.200 subscriptors i els problemes amb Robles Piquer i Fraga Iribarne arran d’un dels volum dedicats a Gaspar de Portolà.

Els 350 títols de la col·lecció avalen una trajectòria, que just ahir coincidia amb la presentació dels tres títols nous: Poder, paisatge i societat a la Catalunya carolíngia de Jordi Bolòs | Víctor Hurtado, Mossèn Joan Baranera, un capellà en la Catalunya de la Guerra Civil de Xavier Deulonder i Resistència al liberalisme a l’inici del segle XIX: el guerriller i aventurer Tomàs Costa, “misses” de Josep Clara.

L’aforament de la sala de la nova Ona es va omplir. Vaig reconèixer escriptors com ara Albert Jané i Lluís Urpinell entre veterans catalanistes i lectors interessats, tots però amb les mascaretes i havent passat un control de febre a l’entrada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona