Cultura

Què escriu, el coreògraf?

La col·lecció Paragrafies convida a conèixer els universos dels creadors

Cesc Gelabert condensa 50 anys de pensar i compartir la dansa al teatre i en conferències

Mercat de les Flors, Institut del Teatre i Editorial Comanegra han creat la col·lecció Paragrafies, per donar una nova finestra als coreògrafs. Cesc Gelabert defineix El que m’agradaria que la dansa fos com “el llibre”. Sense ser una autobiografia, recull pensaments de fa 50 anys sobre el seu ofici i la seva passió. Amb l’edició a càrrec del periodista especialista en dansa Joaquim Noguero, es divideix en dos blocs en què fa anàlisi del moviment i també anàlisi del moviment de la vida. Per Gelabert és important que el llibre arribi al públic, que defineix com “l’artista del veure”.

A hores d’ara, ja està molt avançat el segon número de la col·lecció que elaboren Pere Faura i la periodista Bàrbara Raubert. Faura celebra les aportacions de persones de fora del seu entorn professional (que provenen del món de l’economia, la indústria o la dramatúrgia). Bona part del llibre s’ha fet mantenint la reivindicació de la discoteca com a centrifugadora de moviments i reflexions. Per això, Faura responia a Raubert amb àudios des de la discoteca, en què “també apareixen reflexions interessants”. Faura, amb 40 anys acabats de complir, s’acomiada de la dansa per saltar a a nous formats a través de la seva productora La Diurna. El coreògraf també reivindica l’univers dels zombis perquè, com els ballarins, no parlen, es mouen en massa “i el millor que pots fer és fugir-ne!”

Gelabert admet que, durant anys, ha volgut traslladar tot el seu univers a un web, però que ha estat impossible desenvolupar-ho econòmicament. El format de llibre l’ha obligat a tornar a repensar-se. Faura i Raubert ja avancen que els àudios de la disco es convertiran en un canal de podcasts, més endavant. Cada any, apareixerà un nou volum de Paragrafies. María Muñoz, Marina Mascarell i Andrés Corchero són altres creadors convidats a plasmar el seu univers en un llibre, els pròxims anys. Paral·lelament, el Mercat de les Flors i l’Institut del Teatre mantenen la col·lecció Cos de Lletra, dedicada a publicar assajos de la dansa.

LA XIFRA

29
llibres
ha editat Comanegra amb l’Institut del Teatre. 28 són de textos teatrals d’autoria contemporània i clàssics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Domènec
ARTISTA

“L’art sí que és útil si ens ajuda a entendre el món”

barcelona
Un tast de...
‘Del procés a la revolta’, d’Eduard Ballesté, Albert Mercadé i Pau Venteo Avançament editorial

Un antídot contra l’oblit

Mirador

Cineasta anglesa ofereix un record

Més que paraules

Barcelona
Crònica
Cant coral

Himne a la nit

Sant Fruitós B

Bunker o els llibres del costat salvatge

Barcelona
Ventura Pons
Director de cinema

“El cinema és la vida i la vida és el cinema”

Barcelona

Records d’una vida intensa

Barcelona
la crònica

La ‘rasmia’ i el diàleg