Llibres

Un futur més lector

El govern projecta un nou Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya i crea un consell per garantir que sigui participatiu

El pla és una eina imprescindible per saber l’estat actual de l’àmbit del llibre i la lectura

El govern de la Generalitat de Catalunya ha mogut peça per donar suport al sector del llibre, i en concret a la lectura, en un moment de màxima exigència social general per la crisi sanitària i econòmica que estem vivint.

El Departament de Cultura, amb la col·laboració del Departament d’Educació, elaborarà un Pla Nacional del Llibre i la Lectura. A més, s’ha creat el Consell Nacional de la Lectura. A diferència dels plans de lectura impulsats anteriorment (el 2008, el 2012 i el 2017), aquest és el primer pla que parteix d’un acord del govern i es fixa com a objectiu tenir la proposta enllestida abans del setembre del 2021, tot i que l’horitzó d’actuació serà el 2030. També per primera vegada el pla es desenvoluparà amb la implicació tant del Departament d’Educació com de la secretaria d’Universitats i Recerca.

El Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya és una eina imprescindible per conèixer l’estat actual de l’àmbit del llibre i la lectura a Catalunya i les seves necessitats a llarg termini. Es tracta d’un instrument transversal que ha de servir per dissenyar les actuacions i inversions del govern en l’àmbit del llibre i la lectura i les propostes de desplegament i modificació del marc normatiu actual.

El govern considera necessari impulsar l’elaboració d’aquest pla de cara a satisfer una sèrie d’objectius. 1. Analitzar i revisar el paper del llibre i la lectura a partir de la valoració i la diagnosi de la seva presència en els diversos àmbits de la societat. 2. Conèixer l’entorn, les tendències i les forces de canvi que afectaran aquest àmbit els pròxims anys, especialment les relacionades amb la transformació digital. 3. Revisar les polítiques del govern i elaborar un conjunt de mesures estratègiques que marquin les actuacions i les inversions necessàries.

El Departament de Cultura elaborarà el pla mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes, que actuarà d’organisme coordinador, amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la direcció general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques i de l’Àrea del Llibre de l’Institut Català de les Empreses Culturals.

El pla ha d’anar acompanyat d’un conjunt de mesures estratègiques que determinin les actuacions i les inversions de l’administració de la Generalitat en l’àmbit del llibre i la lectura i ha d’estar estructurat en cinc eixos:

a) Prestigi i visibilitat dels autors (escriptors, traductors i il·lustradors) i de la literatura en llengua catalana i occitana en tota mena de formats i suports, en què es proposen totes les actuacions encaminades a afavorir el reconeixement social de la literatura catalana i occitana i dels seus autors, a més de la seva presència i coneixement tant arreu de l’àmbit lingüístic català com en l’internacional en els diversos àmbits de la societat.

b) Foment de l’hàbit lector, la competència lectora i el llibre en l’àmbit docent, en què es proposen totes les iniciatives que permetin convertir la lectura en un eix transversal de la vida als centres educatius, des de l’escola primària fins a la universitat.

c) Foment de l’hàbit lector, la competència lectora i el llibre entre la petita infància, els infants i joves fora de l’àmbit escolar, en què es proposen les actuacions encaminades a difondre i prestigiar la lectura en tots els seus formats i suports, i també a promocionar la lectura en llengua catalana i occitana com un factor de cohesió social, especialment en entorns socialment vulnerables.

d) Suport a la indústria editorial (autors, editors, distribuïdors, llibreters) en llengua catalana i occitana en tots els seus formats, en què s’analitzen les necessitats del sector.

e) Centralitat de biblioteques públiques de Catalunya, en què es proposa la coordinació entre les diverses xarxes i l’actualització dels reptes que afronten les biblioteques com a principals equipaments culturals de proximitat i espais ineludibles en tota actuació transversal de foment de la lectura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona