Llibres

El Vinyoli més nu, a examen

Un col·loqui a Santa Coloma de Farners aprofundirà en la relació entre poesia i silenci el 21 de novembre

Josep M. Sala-Valldaura, Rosa M. Mateu i Joan-Ignasi Elias participaran en les sessions

La Càtedra Joan Vinyoli de poesia contemporània de la Universitat de Girona (UdG) dedicarà el tercer Col·loqui de Tardor, previst per al 21 de novembre, a explorar les relacions entre la poesia i el silenci, tant en l’obra de Vinyoli com en la d’altres autors contemporanis. De moment, han confirmat la participació en les sessions Josep M. Sala-Valldaura, Rosa M. Mateu i Joan-Ignasi Elias, i els organitzadors han obert la convocatòria perquè els investigadors interessats a presentar-hi comunicacions facin arribar la seva proposta, abans del 13 de setembre, a l’adreça [email protected]. La documentació haurà d’incloure el títol, el nom i un breu currículum de l’autor, a més d’un resum del contingut.

Tal com exposa Pep Solà, biògraf del poeta i un dels seus principals estudiosos, “el silenci és un dels elements vertebradors de l’obra poètica de Joan Vinyoli”, que va abordar-lo “no només des de la perspectiva metapoètica, sinó també com a símbol d’alguna cosa que resta per descobrir”. En aquest sentit, “el silenci adquireix rellevància tant en l’impuls creatiu com també en el punt d’arribada que suposa un poema perfet, no només en el cas de Vinyoli, sinó també en molts altres poetes contemporanis”. El valor que Vinyoli concedeix al silenci s’ha de posar en relació amb un afany de puresa radical. “He naufragat en una mar profunda: / no em parleu de platges”, escriu en un dels seus poemes, en què ressona un nou Orfeu que busca tocar l’inexpressable a través de la poesia.

El Col·loqui tindrà lloc a la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners, a l’entorn de l’Espai Vinyoli, on es recrea l’univers del poeta i es manté viva la seva memòria i el seu llegat. De fet, en aquest espai es pot visitar el mobiliari original del seu despatx, les primeres edicions dels seus llibres i una selecció d’objectes que evidencien la vinculació de Vinyoli amb la capital selvatana, on va passar els estius de la seva joventut. Ben a prop, a l’Arxiu Comarcal de la Selva, es conserva la documentació personal que la família va lliurar a Santa Coloma per a la seva custòdia, a més de la biblioteca particular, que comprèn uns dos mil volums. El primer Col·loqui, el 2016, va estar dedicat al poemari El callat, i el segon, el 2018, al Llibre d’amic. A més, s’han dedicat a Vinyoli dos simposis internacionals, el 2006 i el 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona