Patrimoni

Viatge per la cultura jueva

La 21a Jornada Europea de la Cultura Jueva se celebra arreu de Catalunya

En aquesta 21a edició són més de cinc-centes ciutats de tot Europa les que hi participen

La Jornada Europea de la Cultura Jueva és un esdeveniment que s’organitza des de fa vint-i-un anys sota el paraigua de l’Associació Europea per a la Preservació del Patrimoni Jueu i aplega una trentena de països amb un mateix objectiu comú: recuperar, donar valor, promoure i donar a conèixer al gran públic el llegat històric i cultural del judaisme a Europa des de cada territori particular. En aquesta edició són més de cinc-centes ciutats de tot el continent europeu les que han confirmat la seva participació. El tema escollit aquest any és Viatges del poble jueu .

Barcelona, Girona, Besalú, Castelló d’Empúries, Lleida i Palma són alguns dels representants dels Països Catalans que aquest any hi participen i que ofereixen tot un ventall d’activitats ben divers, que tenen majoritàriament lloc avui; començant per la capital de Catalunya, des d’un concert conversa de Daniel Voskoboynik a la Casa Adret (19 h) fins a una jornada de portes obertes al Museu d’Història de Barcelona al Call i la Domus de Sant Honorat o una visita guiada al cementiri jueu a Montjuïc.

Pel que fa al Patronat Call de Girona, aquest ha organitzat també una jornada de portes obertes al Museu d’Història dels Jueus i una visita virtual a l’exposició Viatges del poble jueu, del qual pren nom el lema d’aquesta edició. A Besalú, on destaca un important vestigi, el Micvé, també es podrà visitar de manera gratuïta i guiada al llarg del dia d’avui. I a Castelló d’Empúries, ahir van ser molts els que van aprofitar per veure el Museu d’Història Medieval de la cúria presó, fer una visita guiada pel centre històric o gaudir d’una visita teatralitzada i una presentació de l’Atles d’Història dels Jueus Catalans de Manuel Forcano. Avui continuen les visites i es farà un concert de viola de roda amb el musicòleg Antoni Madueño. A Sort, la Seu d’Urgell i Palma s’han programat més actes.

A la Filmoteca, cine jueu

Irradiés, del director cambodjà Rithy Pahn, una reflexió sobre el mal i la destrucció durant el segle XX, obrirà la 22a edició del Festival de Cinema Jueu. 75 anys després de l’Holocaust i la bomba atòmica d’Hiroshima i Nagasaki, les imatges encara sobreviuen. Aquesta edició, que es farà del 10 al 30 de setembre a la Filmoteca de Catalunya, es dedicarà a pensar en imatges de les supervivències: les del cinema, les de les llengües, les dels records i les de les vides en les seves infinites declinacions. Destaquen en el programa: Yiddish, de Nurith Aviv; In search of ladino, de David Perlov, o Sigmund Freud, un juif sans dieu, de David Teboul. Gràcies a la invitació de Choreoscope, el Festival de Cinema Jueu participa en l’estrena de The euphoria of being, de Réka Szabó, que enlluerna pel vitalisme d’Éva Fahidi, supervivent d’Auschwitz Birkenau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona