Patrimoni

Restauren els gegants de Torroella

La intervenció es pot seguir en directe al Museu de la Mediterrània

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí impulsa la restauració de les figures velles dels gegants de la vila, que estan custodiades i són visitables al Museu de la Mediterrània. Aquesta important intervenció, la primera restauració professional, té l’originalitat que es pot observar des del carrer. A més, tothom que vulgui podrà entrar a la sala els dimecres i divendres, de les deu del matí a les dotze del migdia, per veure com treballa l’equip de restauració.

Els emblemàtics gegants no havien estat sotmesos mai a cap estudi i restauració professional, i en alguns punts necessitaven una intervenció de conservació que en frenés la seva possible degradació.

Aquesta emblemàtica parella va tenir un ús continuat entre els anys 1758 i 1950, de manera que al llarg de la seva història han passat per quantitat d’intervencions que poden haver alterat la seva imatge originària.

L’estudi que n’ha fet l’equip de restauradores Laia Roca i Idoia Tantull explicita que les figures velles van ser reparades i repolicromades. El 1950 van deixar de sortir perquè van ser substituïts per unes rèpliques menys pesants que es van construir al taller Arte Moderno d’Olot, i no s’hi han fet més treballs.

Els treballs es realitzaran en dues parts ben diferenciades. Per una part als bustos, els braços i les mans originals del 1758. Aquí es realitzarà un tractament a la policromia: es netejaran i es fixaran els aixecaments de policromia. I per altra part al cos i els cavallets de fusta del 1930-32. Aquí es realitzarà un treball de neteja química, desinsectació, tapat d’orificis de xilòfags i consolidació i estabilització estructural.Els treballs de conservació i restauració seran basats en la mínima intervenció i el màxim respecte per la integritat i la història de l’obra, amb la voluntat d’aconseguir la màxima estabilitat i millorar-ne la seva lectura. S’aplicaran les tècniques actuals de conservació i restauració amb materials estables i compatibles amb l’obra i entre ells, per garantir al màxim la seva durabilitat i la reversibilitat de les intervencions.La intervenció estarà acompanyada d’uns estudis per tal de d’avaluar les diferents capes de repolicromats i reparacions que havien tingut els gegants. S’analitzaran les estratigrafies del casc, dels bustos, dels braços i les mans. I es faran anàlisis físico-químics dels materials per determinar-ne la seva composició i saber com s’havien reparat antigament.Els treballs, doncs, es fan in situ, per estalviar el trasllat de les figures i evitar riscos innecessaris, així com canvis de temperatura i humitat que desestabilitzarien els materials constitutius. Cal tenir present que, aquestes dues figures són els Gegants que sortien a ballar a Torroella de Montgrí des de 1758 fins a 1950, amb excepció d’alguns períodes convulsos i que es conserven de cos sencer. El gegant, vestia de guerrer medieval, perquè encara conserva el casc, el sabre penjant de la cintura i una maça a la mà dreta que recolza a la seva espatlla. També hi ha un escut que es conserva al fons de reserva del museu. En canvi, la geganta només conserva el ventall, la resta d’atributs es varen perdre, ni tan sols els cabells, que devien anar canviant segons la moda de l’època.Un cop restaurades, les figures podran seguir visitant al Museu de la Mediterrània. Des del museu es té previst millorar l’espai on fins ara hi havia les dues figures, s’aprofitarà tota la recerca realitzada per l’exposició “Montgrí. Una història de gegants” per condicionar millor l’espai expositiu i també s’hi recolliran algunes peces cedides des de l’Associació d’Amics dels Gegants i Capgrossos.La restauració està finançada per l’Ajuntament i ha rebut una subvenció del 38% del Departament de Cultura. La direcció tècnica va a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA