Arts escèniques

Octubre de festivals

Les programacions escèniques que es van ajornar arran de l’estat d’alarma s’amunteguen aquests dies coincidint amb diverses propostes de tardor

Ada Vilaró insisteix a visibilitzar el nou talent i les autores, i a trobar vincles amb els escolars
El Festival RBLS, pensat per a públic jove, alterna funcions, tallers i una fira de propostes

Fins a nou festivals d’arts escèniques coincideixen aquest final d’octubre. La majoria estaven programats per aquest cap de setmana (RBLS es reserva del 28 al 31 d’octubre). Tot i la baixa a última hora del Trapezi, es continuen programant fins a sis cartells avui i demà: Escena Poblenou, Passatge Insòlit, DanSAT!, Sismoweekend, Temporada Alta i el cartell de supervivència De Grec a Grec. I el Munt de Mots, que avui completa la seva cartellera.

Ja és bastant habitual que molts festivals convisquin a la tardor amb el Temporada Alta (que s’allarga d’octubre a desembre). Aquest any, però, s’hi han afegit les convocatòries d’iniciatives que havien ajornat la programació de la primavera a la tardor, confiant que els temps serien més propicis. Tots els festivals s’adhereixen a la màxima #laculturaéssegura i han hagut de transformar ocupacions i formats per programar amb garanties i evitar els contagis.

Ada Vilaró, directora d’Escena Poblenou, reivindicava en la presentació del festival la necessitat de la cultura com una acció sanadora de la societat. I fer-ho al carrer permet democratitzar-la, fer-la més accessible. Tem que les limitacions sanitàries atemptin contra la llibertat individual. Tot i així, aquest any, han hagut de consentir algunes restriccions per garantir que assistir al teatre sigui una opció segura.

La 19a edició d’aquest festival ja va començar dijous passat amb la setena edició d’Embrions. I és que el festival manté la seva filosofia de donar suport a nous projectes. També a la intervenció de la cultura a les escoles i a l’empoderament de les dones a l’escena. Sergi Estebanell, que va ser codirector de les primeres edicions del festival amb Ada Vilaró, ha fet un taller sobre la improvisació al carrer i aquesta tarda n’oferirà una petita demostració. També, al vespre, hi ha un espectacle que, de fet, coincideix amb dos festivals: La ruta de la palta era un espectacle que s’havia d’estrenar pel Grec, però les dificultats d’assaig durant el confinament van obligar a traslladar-lo al programa De Grec a Grec (oficialment està previst que faci funcions al desembre dins d’aquest cartell). Tot i això, avui i demà farà dues sessions dins de l’Escena Poblenou. La peça beu del compromís del festival. Projecte Ingenu indaga en noves formes d’expressar una dramatúrgia. La temàtica és controvertida, perquè descobreix que la moda de consumir alvocats a Occident (un producte healthy i natural) en realitat està limitant el consum d’aigua a la societat xilena més pobra. Escena Poblenou també involucra els escolars en la cultura. Ahir a la tarda van fer una presentació en streaming del taller Joves, pantalles i confinament. Arran del confinament, se’ls va plantejar una pregunta: podrien viure sense una pantalla? Un dels participants, de 19 anys (que va néixer amb el festival), responia: “Sí que podria, però no vull.” Entenia que hi ha coses molt importants que es poden fer sense pantalles: “Les pantalles ens apropen i ens distancien alhora.”

Passatge Insòlit

Com bona part dels festivals que es desenvolupen aquests dies, han estat treballant la fórmula per mantenir la presencialitat. No hi pot haver la proximitat i espontaneïtat d’altres edicions, però han aconseguit fer peces a l’aire lliure, com Foc. L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, parlava de “contrarestar amb la cultura” una actualitat carregada de contradiccions que genera malestar. Per això, encara que sigui amb un format molt diferent de l’habitual, s’ha programat igualment aquest cap de setmana.

El Festival RBLS també conciliarà mascareta i gel amb actuacions. El cartell, pensat per atrapar els més joves (La infanticida; Pare meu, de l’artista d’origen libanès Anthony Kmeid, i Mikado remix, del belga Louis Vanhaverbeke), integra també un mercat de projectes per trobar complicitat amb programadors (La Ruta 40, Els Pirates Teatre, Projecte Ingenu i La Virgueria, entre d’altres, presentaran espectacles per a adolescents) i instants per experimentar amb l’art (es faran tallers amb Sociedad Doctor Alonso, el coreògraf Víctor Rodrigo i William Arunategui, l’actor i il·luminador Ignasi Guasch i Felipe Cabezas).

Una tria de les propostes dels festivals

Escena Poblenou

L’actuació de Sílvia Pujol amb Marina Garcés (avui i demà a la Sala Beckett) ha exhaurit entrades. Enguany, programen també als jardins de Can Framis i a la Nau Ivanow (‘La ruta de la palta’, de Projecte Ingenu). Excalibur..., de Picohueso, demà, i El show de Las Glorias, avui, al Centre Moral Cultural del Poblenou, són dos divertits reclams.

DanSAT!

El Sant Andreu Teatre acull una nova edició de dansa contemporània. Aquest matí, per exemple, hi haurà una demostració de hip-hop al recinte de la Fabra i Coats. Al vespre, Daniel Doña programa Retrospectiva i, l’endemà a la tarda, La Quebrá estrena una peça familiar, Plas!tic. Va començar aquest dijous i s’allarga fins al 30 d’octubre.

Passatge Insòlit

El festival va començar ahir amb Be God is, d’Oriol Pla. I s’allarga fins demà. Es programa als jardins de Can Roig (‘Espera’, de la companyia Eia, per exemple) i al Teatre Sagarra de Santa Coloma (amb Set up dels Barlou, demà al migdia). Les entrades van de 3 a 6 euros.

Munt de Mots

El festival s’acomiada avui al centre cívic Pati Llimona (21.30 h) amb una sessió de contes en què compartiran escenari narradors i narradores participants en aquesta edició, i convidats especials. Va començar el 19 d’octubre.

Temporada Alta

S’allarga fins al 8 de desembre. Aquest cap de setmana ha coincidit l’estrena d’Una galaxia de luciérnagas d’Aina Tur i Al fondo, riela, de Rocío Molina.

RBLS

Des de dimecres i dissabte, es programen tallers i espectacles per a joves. En diversos espais: Tantarantana, Hiroshima, TNC, Joan Brossa...

Sismoweekend

Nova rèplica del Sismògraf de primavera. Avui es presenta un doble programa coreogràfic inspirat en la literatura a la biblioteca Marià Vayreda, a Olot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Dusminguet farà un concert de comiat el 22 de juny a les Borges Blanques

Barcelona

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT