Cultura

Iguals però diferents

Les novetats de tardor d’àlbums il·lustrats se solen centrar en temes educatius i, coincidint amb la situació actual, n’hi ha sobre virus, hospitals i el cos humà

En el món dels àlbums il·lustrats infantils didàctics hi ha temes que es repeteixen tots els anys, com el planeta Terra (ara la biodiversitat i l’emergència climàtica), professions de tota mena, animals del zoo i, entre altres clàssics, el cos humà, per dins i per fora. Hi falta l’allau de llibres sobre intel·ligència emocional, valors, creixement personal..., però són una altra història.

Coincidint –segurament ja estaven programats abans del març passat, perquè les editorials d’infantils solen funcionar amb previsions de llarg abast– amb la situació de pandèmia que vivim, acaben de sortir uns quants llibres dedicats a temes més o menys mèdics.

Tres son de la mateixa editorial, Cruïlla, que, més que contraprogramar-se, potser mira d’ocupar mercat. Dos amb solapes i peces mòbils i un amb un curiós sistema de visualització que anomenen La lupa màgica i que també és el nom de la col·lecció.

El cos humà. Explora l’interior del teu cos, amb text de Nancy Dickmann i il·lustracions d’Adam Howling (no hi consta traductor), mostra el cos dividint-lo en onze apartats com ara l’esquelet, el cor i la sang, les defenses... A més d’il·lustracions senzilles acompanyades d’una mica de text, hi ha fins a quatre pàgines (totes de cartró gruixut) en què es pot aplicar l’ús de la llanterna que permet enfocar allà on vol el lector.

A El nostre cos és fantàstic, amb text d’Emmanuel Trédez, il·lustracions d’Aurex Verdon i traducció de Gustau Raluy, és de la col·lecció Món animat. El contingut és més explícit que el títol anterior, té més detall, molt ben combinat amb les solapes.

El tercer de Cruïlla, L’hospital, és de la col·lecció El llibre que es mou, amb text de Sophie Prénat, il·lustracions de Caroline Attia i també traduït per Gustau Raluy. Mostra el funcionament d’un hospital amb moltes solapes, peces mòbils i un pop-up.

L’editorial Takatuka presenta Microbis monstruosos. Tot sobre bacteris útils i virus dolents, amb text de Geert Bouckaert, il·lustracions de Sebastiaan van Doninck i traducció de... ho endevinen? Gustau Raluy. És un llibres amb més text que dibuixos però amb un contingut molt didàctic (fins i tot el podran entendre els adults) i rigorós i amb breus exàmens per comprovar si s’han entès els conceptes, com ara què son els microbis, com s’agafa la grip, que són els antibiòtics...

Finalment, Shackleton Kids presenta dues novetats dins la interessant col·lecció de biografies de personatges il·lustres Els meus petits herois, la de Van Gogh i, la que avui destaquem, Ramón y Cajal. El científic que va descobrir les neurones del nostre cervell. El text és d’Helena González Burón; les il·lustracions, de Wuji House i la traducció, de Bonalletra. És la biografia sintetitzada i en format de conte del científic.

Cinc llibres amb temàtiques que es repeteixen cada temporada però que, gràcies als esforços editorials i creatius, apareixen actualitzats, millorats, diferents.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.