Arts escèniques

El tercer timbre

Sales de teatres i cinema ajusten l’horari per poder aprofitar l’hora de marge que els permet el Procicat

El Temporada Alta també refà els horaris i anuncia l’ajornament de ‘T’estimo...’

Les arts en viu i el cinema van rebre diumenge al vespre la pròrroga d’un tercer timbre. La notícia que es podria tornar a casa, sense risc de multa, entre les 22 i les 23 hores si es venia d’una actuació o projecció de cinema va donar un respir a les sales. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, atribueix aquesta excepció al nomenament de la cultura com a bé essencial des de fa unes setmanes, un motiu que l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (Aadpc) semblava avalar en el seu comunicat posterior. Des d’Adetca, la presidenta dels empresaris de teatre de Catalunya, Isabel Vidal, en feia una valoració positiva: “Continuem oberts perquè som segurs.”

Ahir a la tarda, la gerent d’ASAC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya), Carmen Zapata reclamava a l’ACN que aquesta atribució d’essencial de la cultura també valgui per a les actuacions musicals, un cop puguin tornar a obrir, coincidint amb els bars i restaurants. Les sales estan enquadrades dins d el’oci nocturn. A Barcelona, la Sala Barcelona (que organitzen sales i Icub) avancen mitja hora l’inici dels concerts.

Diumenge a la tarda el Liceu s’havia apressat a avançar una hora l’arrencada de Don Giovanni, ara a partir de les 19 hores. L’òpera ja havia escurçat el descans i, sobretot, la partitura, per poder entrar en la restricció de les 23 h, que el Procicat havia imposat a mitjan octubre. Ara es rebaixa una hora l’entrada, un fet que anteriorment s’havia apuntat com a inviable. El Liceu demostra la militància en el sector i no vol anul·lar res més. També han modificat horaris per a l’últim passi de Sis solos soles. La que havia de començar més tard, es convertirà en una matinal (12 h).

Ahir, el Festival Flamenco, el Festival de Jazz de Terrassa i el Festival de Jazz de Barcelona aclarien que avançaven una hora els passis per donar temps al retorn a casa. El Palau de la Música, per la seva banda, advertia que el doblet de Les 4 estacions de Vivaldi, interpretats per la Venice Baroque Orchestra i la violinista Chouchane Siranossian del 9 de novembre vinent, refaria els dos passis: a les 18 h i a les 20:30 h, en comptes de les 19 h i les 21:30 h previstes inicialment. Aquest concert inaugura el Palau 100, després que s’anul·lés el 19 d’octubre el concert de l’Orquestra Simfònica de Göteborg. La companyia va cancel·lar la seva gira. Des de fa unes temporades el Palau de la Música Catalana programa la majoria dels seus concerts a les 20 h, per adaptar-se als horaris europeus.

Al Maldà, ara, a les 20 h

Totes les sales de teatre, en general, han avançat l’hora de funció. Al Maldà, que diumenge a la tarda ja advertia el seu compromís amb la cultura avançant el passi a les 19:30 h. Ahir el tornava a canviar, fins a les 20 h, després que el Procicat donés aquella treva a la cultura. A la Sala Beckett El combat del segle s’avança a les 19:30 h i s’anul·la la postfunció prevista. El productor d’Anexa, Toni Albadalejo, deia, en la presentació de la reposició d’El mètode Grönholm (més informació a la secció), que els avançament d’horaris no trasbalsaven excessivament l’hàbit dels espectadors. I, ironitzava amb la mordacitat habitual, que era pràcticament l’única raó de poder sortir sense por de multa a passejar a la nit fins a les 23 h.

El Temporada Alta també refà horaris. Ahir ja van avançar la sessió del Torneig de Dramatúrgia i es preveu que succeirà el mateix amb tots aquells horaris que perillin per l’amenaça del toc de queda. S’anul·len també les funcions de T’estimo si he begut al Municipal per tres casos positius. Al TeatreLliure, per últim, també van avançar que retoquen horari en les creacions més llargues, com és el cas d’El quadern daurat i Tres germanes.

LA XIFRA

23:00
hora
límit en què els espectadors poden tornar a casa si avalen que han sortit d’una actuació, tot i el toc de queda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona