Arts escèniques

Quan la cultura ens toca

Un col·lectiu emprèn una campanya de venda, difusió i aportacions per salvar un sector amenaçat

“Els ciutadans som els que, al final, salvarem la cultura”, afirma el portaveu de la campanya

Un dels jocs més innocents a l’hora del pati és el de tocar i parar. Un col·lectiu per recaptar fons per a la cultura va engegar ahir una altra operació que vol compensar parcialment la generositat dels artistes durant el confinament. La campanya Si la cultura et toca, ara et toca a tu convida el públic a fer partícip tothom de les raons per les quals considera imprescindible la cultura. Conviden al joc de “tocar i pagar” (amb la satisfacció de fer-ho voluntàriament) per donar viabilitat a un sector amenaçat com és el cultural. A través del web laculturaemtoca.cat, la campanya anima els ciutadans que estimen la cultura a perdre la por i tornar a gaudir-ne, a fer-hi aportacions i a difondre a les xarxes socials el seu amor per la cultura.

Vanessa Amell (consultora d’aportacions de recursos de diferents institucions culturals) és una de les impulsores de la campanya, que tindrà una durada de només un mes i mig. L’objectiu és que les aportacions de la ciutadania s’afegeixin a les ajudes de les institucions (“que ja els donen suport i cal que vagin incrementant-se”). La campanya Si la cultura et toca, ara et toca a tu vol agrair les intervencions de la cultura, que es va donar a la ciutadania durant el confinament. Avui, deia a aquest diari, “que sembla que el món sigui més petit” arran de les conseqüències de la Covid-19, “cal fer un pas més en favor de la cultura”, que amplia la mirada del món dels seus usuaris, remarca Amell. Pel portaveu de la campanya, Oriol Alzina, segons recull l’agència ACN, els “plans de rescat” de les administracions “estan molt bé, però són totalment insuficients: els ciutadans som els que, al final, salvarem la cultura”.

Si ja fa mesos que s’ha alçat el clam Actua cultura 2%, per reivindicar el 2% del pressupost per a la partida del Departament de Cultura, el model de mecenatge privat per a la cultura té molta tradició en el món anglosaxó. “Estem a anys llum d’això”, admet Amell. Les arts en viu i el cinema, de fet, van gaudir d’una excepció en el toc de queda implantat des de diumenge: aquesta és una fita que la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, atribueix al fet que s’ha considerat la cultura un bé essencial. Aquesta fita també implicarà les entitats municipalistes (ACM i FCM) perquè vetllin perquè arreu es mantingui la programació cultural, encara que hi hagi menys recaptació per les limitacions d’aforament.

Aquesta proposta parteix d’una visió més àmplia dels micromecenatges que s’han anat prodigant en els darrers anys per falta de finançament. En aquest cas, tot és molt més lliure, perquè l’univers de projectes als quals es pot accedir és molt més ampli i també augmenta el format d’ajudes.

Tot l’esforç de la xarxa fundraising.cat és desinteressat. En cap cas es cobren comissions ni es limiten les condicions d’ajuda que proposin les institucions, que s’hi poden apuntar lliurement. La campanya és una nova iniciativa per ampliar els formats de recaptació de fons per a la cultura. No hi ha cap objectiu marcat, ni pel que fa al nombre d’institucions que s’hi adhereixin, ni a la quantitat que esperen recaptar. La iniciativa no exclou les persones que no puguin fer-hi aportacions econòmiques (fent donacions o comprant entrades), ja que també les convida a participar-hi difonent els valors de la cultura a les xarxes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

El Festival Acoustic Vell celebra l’edició XXVI

Girona
cinema

‘Traca’ i ‘Anhel de llum’ guanyen el festival de curts en català d’Òmnium

bArcelona
Crítica

Inefabilitat i sublimitat

música

Dusminguet farà un concert de comiat el 22 de juny a les Borges Blanques

Barcelona

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols