Patrimoni

La Casa Batlló tanca portes pel conflicte laboral

La direcció denuncia “destrosses irreparables” al monument

Diu que busca protegir d’actes vandàlics i incidents violents l’edifici de Gaudí, els empleats i visitants

Els treballadors en vaga neguen cap acte vandàlic

La Casa Batlló tancarà portes a partir d’aquest dijous per “l’escalada de tensió” provocada, segons la direcció, per alguns treballadors en vaga de l’empresa Staffpremium i el sindicat convocant. Alguns treballadors es van declarar en vaga el 8 d’octubre i, des de llavors, han organitzat protestes. En alguns casos, segons la direcció, han provocat destrosses que es qualifiquen “d’irreparables” a l’edifici Patrimoni Mundial, a més de diversos “incidents violents”. També afirmen que han agredit empleats de la casa Batlló i han amenaçat visitants. El cas més greu es va produir dissabte passat, quan un “grup de manifestants encaputxats” van llançar pedres contra l’edifici, trencant part dels emplomats originals de 1906, recentment restaurats.

Més d’una dotzena de manifestants es concentren periòdicament davant de la façana de la Casa Batlló amb un desplegament de pancartes i amb ús de megàfons i xiulets i, segons un comunicat de la direcció, “assetjant als visitants i provocant que dos empleats de la Casa Batlló hagin requerit assistència mèdica per problemes auditius”. “Un d’ells, afectat per tinnitus i amb pèrdua d’audició, segueix amb tractament mèdic”, precisen en una nota enviada als mitjans.

Per la direcció, l’escalada de tensió va arribar al seu zenit dissabte passat al vespre, quan un “grup de manifestants encaputxats van llançar pedres contra l’icònic edifici, trencant part dels emplomats originals de 1906, recentment restaurats i provocant danys irreversibles en aquest component de les Obres d’Antoni Gaudí protegit per la Convenció del Patrimoni Mundial de la UNESCO de 1972”. En paral·lel, afirmen que altres manifestants amb bengales i petards arremetien contra el mobiliari urbà i els visitants.

Segons Gary Gautier, director de Casa Batlló, l’edifici tanca perquè no hi ha les condicions per garantir la “seguretat a la via pública d’empleats, visitants i del nostre Patrimoni Mundial, tot i haver contractat personal de seguretat privada per a la seva protecció”. “Tanquem per protegir-nos de les agressions físiques i per protegir un edifici que més enllà d’un negoci és Patrimoni Mundial”, conclou Gautier.

Neguen cap acte vandàlic

Els sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT), que representa els treballadors en vaga de l’empresa subcontractada de la Casa Batlló, han negat en un comunicat que cap vaguista ni afiliat hagi comès “cap de les actuacions” descrites per la direcció ni hagi “amenaçat ni agredit ni realitzat cap acte vandàlic”. En una nota, asseguren que en el moment de la protesta de dissabte, darrere del piquet “algú va tirar un petard i una bengala” i dos trossos de totxana gairebé cauen sobre dos membres del piquet. “Nosaltres segur que no hem estat i pensem que és un muntatge de la Casa Batlló per treure’s de sobre els vaguistes, un de tants muntatges que ha patit el moviment obrer”, acusen en el comunicat enviat als mitjans.

Segons els vaguistes, no és cert que es contractessin vigilants de seguretat privada per protegir l’edifici, sinó que servien per “suplantar il·legalment les funcions del personal vaguista”, revisant els tiquets i gestionant les cues. Pel sindicat, la setmana anterior havia estat el personal de manteniment qui va substituir els vaguistes a les cues.

Per la seva banda, segons el SUT, Staffpremium també ha substituït els vaguistes, fent jornades “maratonianes en cap de setmana repartint audioguies” en dies de protesta. “La Casa Batlló fa i desfà com considera i Staffpremium descarrega sobre els seus treballadors les conseqüències d’aquestes decisions capritxoses”, asseguren els treballadors. Alhora, afirmen que la Casa Batlló ha rebutjat seure també a la taula de negociació.

Alhora, afirmem que no es complien les distàncies de seguretat en les cues al vestíbul de la Casa Batlló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA