Música

Nou cop a la cultura

Indignació i desolació davant el tancament imposat al sector

Cinc setmanes després que la Generalitat declarés la cultura com un “bé essencial”, teatres, cinemes i auditoris es veuen abocats a un nou tancament. Un cop del qual només se’n salven, d’aquella manera, museus (que podran obrir en un terç de la seva capacitat) i biblioteques (que podran mantenir en actiu el servei de préstec) i que, malgrat les injeccions d’ajuda anunciades ahir mateix pel Departament de Cultura (17,2 milions en partides a concretar durant els pròxims dies), tornen a posar el sector en situacions, en molts casos, d’extrema gravetat.

Desolació i indignació, sobretot en àmbits com el de la música, que, després d’haver dedicat grans esforços a reprogramar concerts per ajustar-se al toc de queda nocturn imposat per la Generalitat fa només quatre dies, veia ahir com els prohibien fer concerts, siguin en espais tancats o en espais oberts, durant almenys els pròxims quinze dies. “Som conscients de la gravetat de la pandèmia i ens adaptaríem a qualsevol situació fent els canvis que convingui, però agrairíem veure-hi un sentit en tot plegat”, lamentava Marçal Lladó, responsable de Bankrobber, agència de contractació d’artistes com El Petit de Cal Eril i Pau Vallvé, que, diumenge a Terrassa, “no va saber fins vint minuts abans de començar si podria fer una actuació completa o tocar només una hora”. “Les mesures no transmeten cap tipus de seguretat, i tenim la percepció que no s’estan fent els deures allà on tocaria, que és invertint en sanitat”, reblava.

Els teatres, amb cites rellevants en marxa com Temporada Alta o Sis Solos Soles, projecte d’estrena, al Gran Teatre del Liceu, també abaixaran persianes durant dues setmanes, igual que els cinemes, que ja han patit durant aquesta pandèmia el tancament de sales com el Texas i els Méliès, de Barcelona, i els cinemes El Punt de Cerdanyola. Pilar Sierra, directora del Gremi de Cinemes de Catalunya, comentava les noves restriccions amb desànim: “Per a nosaltres la notícia ha estat molt forta, no ens ho esperàvem. Ja havíem tingut restriccions estrictes, moltes estrenes s’han ajornat i amb la restricció de la mobilitat nocturna havíem adaptat els horaris. No esperàvem que el següent pas fos el tancament de les sales.” “Al cinema no hi ha hagut cap rebrot, però són decisions que prenen i ens hem de resignar”, hi afegia.

A les set de la tarda, un centenar de treballadors de la cultura van protestar davant la seu del departament, al Palau Marc, i les xarxes, durant tot el dia, van bullir amb diversos missatges de professionals del sector. “Restringeixen, prohibeixen, tanquen... però no anuncien cap mesura sanitària”, denunciava el dramaturg Guillem Clua. “Ens matareu de gana i tristesa. La salut inclou la salut mental”, hi afegia Clara Peya, Premi Nacional de Música 2019. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, defensava que, des del seu departament, havien “lluitat fins al darrer moment” per tal de minimitzar el cop i la Plataforma Actua Cultura Segura declarava treballar ja “intensament” amb el departament “per fer que les mesures econòmiques pal·liatives siguin implementades com més aviat millor i amb la major eficàcia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda