Art

Cultura

Les 1.001 nits de Dolors Bassa

Un muntatge serveix per interrogar-se sobre la privació de llibertat a través de l’exconsellera

Escoltar el pas del temps, amb el so d’un rellotge inexorable de fons que no s’atura, dins una sala en penombra, és sempre inquietant. I ho és encara molt més si hi veus una imatge projectada; aquesta és la cara d’una persona, que es troba amb un obstacle que li retalla el somriure i provoca que la figura ens aparegui mutilada. La imatge, a manera de metàfora, ens vol generar una pregunta: “Després de 1.001 nits a la presó, es pot perdre el somriure?” Aquesta és la incògnita que es planteja l’artista conceptual Conxa Moreno per reflexionar sobre l’estada de Dolors Bassa a la presó.

El Museu de la Mediterrània acollirà, durant la segona quinzena de novembre, aquest micromapatge 1001 N perdre el somriure? Un muntatge que ha estat exposat prèviament a l’antiga presó franquista de Segòvia, que l’any passat es va reconvertir en La Cárcel-Centro de Creación en Memorial Democrático, i que arriba a la vila de Bassa coincidint amb les 1.001 nits del seu empresonament.

La privació de llibertat

L’obra vol evocar la incertesa que pateix una persona quan ingressa en una presó, i el títol mil i una nits fa referència a la idea d’infinitat conceptual en la cultura àrab. “És la llibertat el que la presó sembla tenir com a únic objectiu impedir...? És aquest el pitjor càstig que pot rebre l’ésser humà...?”, s’interroga l’artista. D’aquesta manera, Moreno vol convidar a interrogar-se sobre aquesta dimensió tan íntima del sentit de la vida d’una dona presa, en aquest cas, l’exconsellera i veïna de Torroella Dolors Bassa. La situació derivada de la pandèmia no permetrà fer la inauguració com estava previst, el dia 15, que és quan es compleixen les 1.001 nits, però s’està preparant un vídeo en què intervindran Moreno i Bassa mateix, i que es penjarà a les xarxes municipals aquell mateix dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona