Cinema

Crítica

cinema

Joc de parelles

Fa cosa de cinc anys, Cesc Gay va estrenar amb èxit l’obra de teatre Els veïns de dalt, protagonitzada per Àgata Roca, Jordi Rico, Pere Arquillué i Nora Navas, substituïda posteriorment per Carme Pla en diverses represes. De l’obra, també se n’ha fet una versió en castellà: Los vecinos de arriba. En el moment de fer una adaptació al cinema d’aquesta seva obra de teatre, Gay ha canviat de títol (Sentimental) i ha decidit rodar-la en un plató de Barcelona (pràcticament invisible perquè el film és una peça de càmera) en espanyol amb actors que no són catalans: l’argentina Griselda Siciliani, esplèndida còmica, Javier Cámara, Alberto San Juan i Belén Cuesta, actriu de moda del cinema espanyol. Una decisió de la qual pot deduir-se que no se li concedeixen gaires possibilitats comercials, a una comèdia rodada en català. I aquí ho deixem estar.

El cas és que Sentimental no amaga el seu origen teatral, de la mateixa manera que altres pel·lícules de Gay (A la ciutat, Truman) podien adaptar-se fàcilment al teatre: quatre personatges (dues parelles) tancats en un apartament mantenint un duel verbal amb un protagonisme del sexe, però palpitant-hi altres qüestions que aquest amaga i a la vegada revela.

Una de les parelles coven una crisi que es fa perceptible en l’escena inaugural, en què el misantrop interpretat per Javier Cámara manifesta el seu desacord amb el fet que la seva esposa (Siciliani) hagi convidat els veïns de dalt, que el molesten perquè hi ha nits que fan audible la seva suposada fogositat sexual. Arribats els veïns, el tempteig inicial dona pas a un seguit de retrets, desafiaments, sorpreses i mal rotllos. Es posa en marxa un mecanisme que funciona, amb uns actors atents al detall, però que constantment necessita rèpliques enginyoses, revelacions inesperades per posar més llenya al foc, gags verbals a vegades forçats. Allò que pot resultar més interessant és el fora de camp: tot allò que expliquen els veïns sobre la seva activitat sexual és veritat?

Sentimental
Director: Cesc Gay
Estat espanyol, 2020


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA