Música

Quinze anys de bones vibracions

L’equipament celebra 15 anys amb un “missatge d’esperança”

La programació inclou 33 concerts, 13 recuperats d’aquest any

L’Auditori oferirà a través del seu web cinc concerts de l’estiu passat

L’endemà mateix d’haver rebut un premi Arc “per l’esforç per recol·locar tota la programació musical del 2020”, l’Auditori de Girona va presentar ahir la programació del primer semestre del 2021, amb un total de 33 concerts –18 de música clàssica, 13 de moderna i 2 espectacles familiars–, dels quals 13 han estat recuperats de l’accidentada programació del 2020, amb la voluntat de “no deixar ningú enrere”, com va remarcar el seu director, David Ibáñez, acompanyat en la presentació pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el programador de música clàssica, Víctor García de Gomar; els programadors de música moderna, Natxo Morera i Francesc Viladiu, i el tècnic de música de La Marfà-Centre de Creació Musical, Dani Ortiz. Entre els concerts reprogramats, hi ha justament el que obrirà la nova temporada: la preestrena del nou treball de Maria Arnal i Marcel Bagés, el dia 22 de gener.

Aquesta nova temporada coincideix amb el 15è aniversari de la inauguració de l’ Auditori , el 2006. “No és un moment gaire indicat per a celebracions, però sí que volem transmetre un missatge d’esperança i d’acompanyament: Seguirem vibrant, és el lema que hem triat, i ho farem per la recuperació del sector de la cultura i dels esdeveniments”, va afegir Ibáñez, abans de presentar el logotip especial que s’ha creat per a aquest ‘vibrant’ 15è aniversari. Ayats també va subratllar la vocació de l’Auditori com a “servei públic”, en col·laboració permanent amb altres agents del seu entorn, especialment La Marfà.

En l’apartat de música moderna també destaquen altres concerts com ara la presentació del disc del duet electrònic b1n0, dins del festival Neu!, amb convidats com ara Núria Graham, PHOAC i Adriano Galante (Seward); el concert de Za! amb La TransMegaCobla i Tarta Relena; l’estrena del primer disc del cantant banyolí Daura Mangara i el segon de l’empordanesa Joina; la presentació de Cançons de fer camí , dels valencians Mireia Vives i Borja Penalba; el soulman francès Ben l’Oncle Soul i els nord-americans Snarky Puppy, dins del Black Music Festival; els dos concerts dels barcelonins Manel; els nord-americans Straight No Chaser i els catalans The Hanfris Quartet, dins del festival Girona A Cappella; la col·laboració del Girona Jazz Project amb el saxofonista Perico Sambeat, i el debut de La Comunidad, el projecte del duet empordanès Cala Vento, juntament amb diferents col·lectius musicals de Girona, una fórmula que es vol repetir en altres ciutats.

En l’apartat de música clàssica, a part dels deu concerts programats per Ibercamera –amb noms com ara Valery Gergiev, Martha Argerich, Pinchas Zukerman, Alexei Volodin o Varvara–, cal remarcar també la presència de Minkowski dirigint la Simfònica del Liceu en la interpretació de la Patètica de Txaikovski; el concert del 9è aniversari de la GIOrquestra, amb el contratenor Xavier Sabata, i també La Real Cámara, Musica Reservata de Barcelona –que estrenarà la versió íntegra de la Missa a 6 veus de Magrané– i el cèlebre pianista Ivo Pogorelich. El talent local estarà representat per la Cobla Ciutat de Girona, que homenatjarà Amadeu Vives; l’Orquestra de Girona, amb un programa titulat En dansa!, i la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, que recuperarà els concerts del 25è aniversari de la discogràfica gironina Música Global, previstos inicialment per al novembre passat.

La música familiar estarà ben representada per Xiula, amb la presentació del seu Descontrol MParental, i el grup gironí d’havaneres en femení Les Anxovetes, que portarà a l’Auditori l’espectacle Ondina, la història de tres germanes que vivien a la muntanya però que enyoraven molt el mar.

L’Auditori ofereix al seu web vídeos de cinc concerts que s’hi van fer a l’estiu: Jordi Savall, Sanjosex, l’Orquestra Simfònica del Liceu, la Jove Orquestra de les Comarques Gironines i, més endavant, la Black Music Big Band.

La Marfà dona suport a catorze artistes i projectes

La Marfà-Centre de Creació Musical donarà suport a catorze artistes i projectes a través de diferents programes, com ara el d’acompanyament artístic –Joina, Kumbara i Dani López Quartet– o el de residències internacionals: Eclosió (França-Estats Units), Ayna Veer (Turquia-Israel-Catalunya) i Suona Meets Gralla (Taiwan-Catalunya) són els tres projectes becats. A més, Girona Jazz Project és l’orquestra resident 2020-2022, i el programa de coproduccions inclou Vega, de Paula Grande i Anna Ferrer; Tarta Relena; Bego Salazar & Xavi Lloses, i Libérica, de Manel Fortià. A més, La Marfà organitza més de vint activitats relacionades amb la formació i la divulgació musical.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda