Cinema

Educació, la clau per transformar el món

Amb només 16 anys, Marta Borrell, protagonista del documental Una luz en la oscuridad, va fer un discurs sobre l’educació als països en vies de desenvolupament a la seu de l’ONU a Nova York. “Venint de casa i de veure discursos com el de DiCaprio, que em van cridar tant l’atenció, seure’m allà al mig em va impressionar –recorda, en una entrevista a El Punt Avui–. Però vaig pensar que havia d’aprofitar l’ocasió i fer tot el possible perquè se m’escoltés a mi i a tots els nens, ja que no n’hi havia cap d’assegut allà a la sala.”

El discurs és el punt culminant d’aquest documental, estrenat ahir als cinemes, que fa un recorregut per nombrosos països. Està dirigit pel cineasta català establert a Sevilla Josep Maria Borrell (Barcelona, 1966). La seva trajectòria com a documentalista l’ha portat a interessar-se pel tema de l’educació: “En 15 anys he estat treballant en molts documentals, per al Banc Mundial, l’Unicef, alguns governs... He tractat temes com ara el de l’organització de les ciutats, el canvi climàtic, l’empoderament de les dones... i m’he adonat que quan vas a una comunitat demanes quins mitjans tenen per a l’educació i tens les respostes a tot.”

La filla, protagonista

Els fills de Josep M. Borrell sempre s’havien interessat per la feina, i va tenir la idea de fer un documental, amb experts d’arreu del món i viatges a molts països, explicat des del punt de vista de la seva filla adolescent, Marta Borrell. Així ho explica el director: “Els meus fills, Marta i Àlex, sempre han estat al meu costat quan editava documentals, i em feien moltes preguntes. Com que vivim a Sevilla, es fan viatges de final de curs al Marroc i és un impacte cultural molt fort. La Marta hi va anar i, quan vam decidir fer un documental sobre l’educació, li vaig demanar si volia venir i seure als pupitres dels nens.”

L’elecció tenia una lògica, per al cineasta: “Hi ha un pla molt ambiciós de l’ONU i la Unesco per aconseguir rebaixar els índexs d’analfabetisme al món el 2030. En fer un documental sobre l’educació, em vaig preguntar quina edat tindrà la meva filla el 2030? Qui estarà treballant llavors en l’educació serà la seva generació.”La situació de l’educació ara mateix és greu, particularment a Àfrica:“Alguna cosa no funciona quan es donen tantíssims mitjans a l’educació i hi ha tants països amb problemes. A Àfrica hi ha 54 països i són molt diversos, amb problemes, cultures i subcultures molt diferents. Però en alguns llocs fora de les capitals no saps ni a quina època viuen a nivell de l’educació. Alguna cosa s’està fent malament. En canvi països com Cambodja o Vietnam han avançat moltíssim en educació. Àfrica ha quedat estancada fa molts anys.”Aprofitar les noves tecnologies, anar als països amb dificultats i escoltar els problemes i necessitats des del punt de vista d’allà i captar la complexitat del tema i de les solucions que requereix són alguns dels objectius que es planteja aquest documental, que passa pel Marroc, Moçambic, Senegal, Estats Units, Espanya, Anglaterra, Itàlia... Entre els entrevistats hi ha l’ex-director general de la Unesco Federico Mayor Zaragoza, i experts en pedagogia, mestres i alumnes d’arreu del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA