Altres

Un any atapeït de celebracions

Anglada i Camarasa, Segundo de Chomón i Joan Triadú, entre els 12 personatges homenatjats el 2021

“Vivim, sentim, veiem i vivim les seves obres, i no les situem en la seva magnitud”, diu Àngels Ponsa

L’escriptor i crític Joan Triadú, el pintor Anglada i Camarasa, el pioner del cinema Segundo de Chomón, la poeta i artista Felicia Fuster i l’historiador Ferran Soldevila són alguns dels personatges que seran homenatjats pel Departament de Cultura de la Generalitat al llarg del 2021, amb motiu d’aniversaris assenyalats del seu naixement o mort.

La gran quantitat de commemoracions, dotze personatges i el centenari de les excavacions de l’Institut d’Estudis Catalans al jaciment d’Olèrdola, va fer que la conselleria de Cultura en fes ahir una presentació conjunta. Segons la consellera, Àngels Ponsa, “aquests homenatges volen reconèixer les seves trajectòries, però també volen fer que els tinguem presents en la memòria col·lectiva”. “Moltes vegades vivim, sentim, llegim, veiem les seves obres i no les situem en la seva magnitud. Aquestes commemoracions, que tenen un any de vigència, fan que els tinguem presents a memòria col·lectiva, i els donarem a conèixer potser a molts ciutadans.”

Pintura, literatura, cine

Entre les figures de la cultura catalana homenatjades hi ha el pintor Anglada i Camarasa, nascut fa 150 anys i mort el 1959. Una exposició, encara sense concretar, i diverses accions miraran de reivindicar un pintor que “no té el reconeixement d’altres artistes importants”, segons Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural. El polifacètic escriptor, crític literari i pedagog Joan Triadú (1921-2010) serà homenatjat també pels departaments de Governació i Ensenyament, a més del de Cultura. Segundo de Chomón, pioner del cinema que dona nom a la sala gran de la Filmoteca de Catalunya, va néixer fa 150 anys i serà homenatjat en un simpòsium internacional amb la participació de les cinemateques de París i Torí.

Una de les disciplines més representades en la llista és la música: s’homenatjarà Joan Manén i Planes (1883-1971), violinista i compositor; Robert Gerhard i Ottenwaelder (continua la celebració dels 50 anys de la seva mort, iniciada l’any passat), i Joan Tomàs i Parés (músic i compositor nascut fa 125 anys). També es recordaran l’historiador Ferran Soldevila (50 anys de la mort), els artistes Maties Palau (centenari del naixement) i Felicia Fuster (també poeta i traductora, nascuda fa 100 anys), l’escriptora Teresa Juvé (farà 100 anys aviat i continua ben activa), l’actriu Paquita Ferrándiz (1921-1996) i el coreògraf de dansa tradicional Manuel Cubeles (es continua celebrant el centenari del seu naixement, que va ser el 2020).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona