Cultura

Crítica

cinema

Una vida a trossos

Els títols de crèdit inicials ja ho deixen clar: aquesta pel·lícula no vol ser un biopic, sinó un conte. Una opció molt perillosa, des del moment que fer que una vida esdevingui llegenda pot dur a la mistificació, fins i tot a l'engany. El dibuixant de còmics Joann Sfar, però, en la seva primera incursió cinematogràfica, esquiva l'obstacle amb habilitat no exempta de talent. La visió que proposa de la trajectòria artística i vital de Serge Gainsbourg no és tant una narració com un recull de moments, d'imatges –de vegades entre la realitat i l'al·lucinació, sempre submergides en una atmosfera onírica– que il·lustren el mite sense cap tipus de recreació pseudoculturalista ni coartades que permetin reconstruir èpoques i/o estils. Molt al contrari, mai no sabem ben bé on som, si als anys cinquanta o als seixanta, i les úniques pistes són les cançons del mateix Gainsbourg i les seves diferents parelles, totes dues fonts mostrades igualment a base de fragments, de trossos de vida recreats.

Tot això permet Sfar una gran llibertat: les
el·lipsi són brusques, fins al punt que molts esdeveniments ni es mostren, i els actors es barregen amb ninots sense gaires desperfectes. En aquest sentit, únicament m'ha quedat un dubte: si Sfar volia proposar una renovació del cinema biogràfic, perquè no ho ha fet fins al final? Vull dir que –lluny del rigor de I'm not there, de Todd Haynes, sobre Dylan– aquí l'heroi és com sempre l'artista turmentat i de vida dissipada, retratat amb més complaença que altre cosa. Els mitjans no canvien les finalitats. Sort que aquest mitjans descobreixen un cineasta amb estris i recursos suficients per construir un imaginari propi, potser d'aquí molt poc.

Gainsbourg (vida de un héroe)
Dir.: Joann Sfar. Int.: Éric Elmosnino, Laetitia Casta.
França, 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona