Arts escèniques

Mor Anton Font, creador d’Els Joglars

Apassionat del mim i pedagog, va fundar El Timbal, la primera escola de teatre privada de Catalunya

El mim, actor i pedagog Anton Font i Bernadet (Capellades, Anoia, 1932), un dels fundadors d’Els Joglars, va morir ahir a la matinada, segons va fer públic la seva família. Font va ser un pioner en l’ensenyament de l’expressió corporal i va crear la primera escola de teatre privada de Catalunya, El Timbal, l’any 1969.

Després de formar-se com a delineant, Anton Font va descobrir la vocació pel teatre en el seu Capellades natal a través de l’Esbart Abat Muntades, amb el qual va recórrer Catalunya i el sud de l’Estat francès. El 1962 es va instal·lar a Barcelona i va començar a freqüentar ambients pedagògics de l’Escola Activa, de l’Escola Laietània, on va fer classes d’expressió corporal, i de la Talitha, abans d’impartir cursos de la mateixa matèria a les escoles d’estiu de Rosa Sensat entre el 1967 i el 1971.

Format en el teatre de gest, l’any 1962 va fundar la històrica companyia teatral Els Joglars al costat d’Albert Boadella i Carlota Soldevila, però només hi va estar fins al 1967. El 1980 va crear i va dirigir altres grups i companyies de teatre com ara Facècia, Gacs i Teatre del Rebombori. El 1999 va crear l’Associació Catalana d’Escoles de Teatre (ACET), i el 2010 es va implicar en el renaixement del teatre La Lliga a Capellades.

Expressió corporal

Anton Font va ser pioner en l’ensenyament de l’expressió corporal i també un polifacètic emprenedor del món de l’educació i del teatre. Fins i tot va ser dissenyador i promotor de joguines didàctiques de fusta, a través de les empreses Didó, que va crear el 1964, i Cavall de Troia.

El 1976 va ser reconegut per la Federació Francesa de Dansa i Expressió Corporal a Europa (Fedacer) com l’únic representant del mim a l’Estat espanyol. Format pel gran Marcel Marceau, Anton Font va batejar el seu projecte d’escola a Barcelona en honor a un dels instruments més comuns dels joglars medievals: el timbal. Centre pioner en l’ensenyament de la dansa contemporània i el clown, per El Timbal han passat alumnes reconeguts com ara Toni Mira, Sergi López, Toni Albà i membres dels Comediants, Tricicle o Vol Ras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA