Llibres

A mig camí de la normalitat

Els llibres i les roses recuperaran l’ànim en el seu dia gran, restringit

La diada de Sant Jordi es viurà al carrer arreu de la demarcació, però amb límits i canvi d’emplaçaments

Poques parades de flors a la Copa, amb un màxim de 1.000 persones

El Dia del Llibre i de la Rosa a la demarcació de Girona s’assemblarà al que havia estat abans de l’espasa de la Covid-19. Els llibres i les roses tornaran a guanyar protagonisme el 23 d’abril, però amb mesures de restricció i canvi d’emplaçaments. L’any I de la nova època és tot just un primer pas cap a la normalitat. Si l’any passat Sant Jordi se’n va anar, ara se l’espera amb confiança. Ja no serà una celebració a l’estiu –l’any passat, un dijous 23 de juliol– sinó en plena primavera.

A la ciutat de Girona hi haurà parades de llibres, roses i, finalment, desenes d’entitats. No serà a la Rambla, a la plaça Catalunya i vies adjacents, sinó que bona part del gruix del moviment serà al passeig de la Copa, a tocar del parc de la Devesa.

Maria Carme Ferrer, que regenta la llibreria Empúries, afirma que és “molt optimista” tenint en compte l’any passat i malgrat la incertesa actual, amb confinament comarcal i limitació de trobades. Ferrer és la presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya.

“És de tothom”

A la Copa hi haurà 27 parades: llibreries, editorials i floristeries (només cinc). La majoria de les botigues de flors de la ciutat –una dotzena– es quedaran a casa. Va ser una decisió que van prendre fa setmanes, quan l’Ajuntament no permetia la participació de les entitats (seguint el protocol de la Generalitat). “Sant Jordi és una diada de tothom, de floristeries, de llibreters i d’entitats”, explica una de les representants del gremi, Àngels Artigas.

A l’esplanada de baix de la Copa hi podrà haver com a màxim 1.000 persones, explica la regidora de Promoció Econòmica de Girona, Glòria Plana (Junts). El circuit serà circular, amb l’entrada i la sortida a tocar. Les parades es repartiran entre tot el voltant –com passa amb les barraques de Fires– i el centre. Plana no preveu aglomeracions i explica que l’organització s’ha fet per “garantir la seguretat de les persones”.

Al final, les entitats seran a la Devesa, a tocar de l’espai cívic La Rosaleda, de les 9 h a les 21 h. N’hi haurà una desena de la quinzena que van protestar el 12 d’abril a la plaça del Vi –l’equip de govern va rectificar–. Hi seran, entre altres, Càritas Girona, La Forja i els agrupaments escolta i guia Pare Claret i Joan Pons. Valoren que gaudiran de la festa, però lamenten el paper del consistori, a qui retreuen la falta de diàleg i de transparència. Hi haurà, com a mínim, 32 parades, entre partits polítics, entitats culturals i associacions.

Baix Empordà

Actes a l’aire lliure amb control i lectura altre cop virtual de Pla

J.T. /E.A

Activitats culturals, actes a l’aire lliure i també concerts, són les propostes que s’han programat a moltes poblacions del Baix Empordà. Això sí, també han resultat alterats actes molt arrelats, com ara la popular fira de Palamós, que s’ha suspès arran de les indicacions del Procicat. A Sant Feliu de Guíxols, la tradicional fira de parades a la Rambla es trasllada al passeig del Mar, amb més distàncies, itineraris d’accés i torns horaris de signatura de llibres per part de diversos autors locals.

A Palafrugell, per segon any consecutiu, la tradicional lectura continuada de l’obra de Josep Pla es trasllada a les xarxes. Els perfils de l’Ajuntament compartiran vídeos dels escriptors Rafel Vallbona i Marc Artigau, i altres noms, com Guillem Terribas, Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler. Però també conviden qui ho desitgi a penjar vídeos amb fragments d’un minut. I recuperen la fira amb parades de llibres i roses a la plaça Ermengarda. Un altre exemple del que s’ha preparat el trobem a la Bisbal d’Empordà, on es farà à l’acte de lliurament del IV Premi Empordà de Novel·la. La diada de Sant Jordi culminarà al Teatre Mundial amb el concert de presentació de Sota, cavall i rei, el nou disc del grup bisbalenc Fetus.

Pla de l’Estany

A Banyoles, activitat en tres espais diferents

R. ESTÉBAN

Banyoles reprèn amb força la festa de Sant Jordi, però en lloc de centralitzar-la a la plaça Major, els actes estaran repartits entre aquesta plaça (on trobarem les parades de les llibreries, les floristeries i els centres d’ensenyament) i la de les Rodes (entitats). D’altra banda, les activitats de la biblioteca municipal, que es feien a la seva seu de la Vila Olímpica, tindran d’escenari la zona de la Muralla. Per assistir-hi caldrà reserva prèvia.

A la biblioteca de Porqueres (18 h) presentaran La pedra de can Rovira, de Laura Palomer i Ricard Bosch, de la col·lecció Contes de Llegenda que edita el Consell Comarcal.

Gironès

Només amb parades de floristeries i llibreries

G.B.R

A Cassà de la Selva no hi haurà parades d’entitats a la plaça de la Coma. Sí que algunes floristeries i llibreries muntaran parada prop dels seus establiments. A Bescanó es faran espectacles infantils i lectura de poemes divendres a la tarda, a la plaça de les Nacions. També hi haurà parades de roses i llibres. A Llagostera, a la plaça Catalunya, està previst tancar un tram de carrer per instal·lar-hi dues parades de llibres i flors. Pel 23 hi ha l’entrega de premis del concurs literari al teatre, a les 19 h, amb totes les mesures Covid-19. A Sant Gregori hi haurà parades de llibres i roses a la plaça del Poble. També hi haurà un fotoreclam.

Garrotxa

Epicentre al Firal d’Olot i format reduït

j.c

Olot celebrarà amb un format reduït la diada de Sant Jordi. El Firal tornarà a ser l’epicentre de la festa i hi haurà la majoria de les parades de roses i llibres, que seran només de professionals del sector. De les 9 h del matí fins a les20 h, els visitants hi podran trobar els llibres i roses de set parades: Abacus, floristeria Sandra, Edicions Bassegoda, Editorial Oliveras, Natura Flors, llibreria Planella i llibreria Drac. Al mateix temps, la llibreria Arcàdia, situada al carrer Panamà; la llibreria Irene, a l’avinguda dels Reis Catòlics, i Casa Carlicus, al carrer Esteve Castellà, també instal·laran les seves parades davant dels respectius establiments. L’Ajuntament ha fet una crida a respectar les mesures de prevenció, els circuïts marcats i els torns.

Alt Empordà

Dos espais diferenciats, per a professionals i entitats, a Figueres

J.P

Figueres celebrarà demà la diada de Sant Jordi en dos espais del centre mateix de la ciutat. Els floristes, els llibreters, els editors i els autors es repartiran per la Rambla, mentre que les entitats i associacions seran a la plaça Catalunya.

Els dos espais tindran control d’aforament i un circuit únic, seguint les mesures de seguretat i d’higiene marcades pel Procicat. La Rambla estarà tallada al trànsit durant tot el dia. Hi haurà 20 parades per als professionals i l’entrada estarà habilitada dalt de tot de la Rambla. El recorregut serà de sentit únic i l’aforament màxim establert, calculat i controlat serà de 325 persones en tot el recinte, que estarà tancat.

A la plaça Catalunya es podrà entrar pel costat descobert i també s’habilitarà un sentit únic. Hi haurà fins a 46 parades per a entitats de la ciutat, que ja tenen assignat l’espai des de fa uns quants dies.

A l’Escala, la venda de llibres i roses se centralitzarà a la plaça de la Sardana. A les 10 h es farà un recital de poesia a L’Esculapi i a les 11 h es llegiran en veu alta textos del llibre Llegendes de pescadors i altres històries de la mar, de Joan de Déu Prats, a la Riba. A les 19 h, a la plaça Víctor Català, es farà el recital musical Castells de mar en festa, un homenatge a Maria Mercè Marçal, i a la plaça de l’Univers, un concert familiar al capvespre a càrrec de Lali Begood. Per assistir-hi cal haver-se inscrit i reservat plaça prèviament. A Roses, la venda de llibres i roses es farà als comerços al llarg del dia.

Ripollès / Cerdanya

Homenatge a Josep Carner i als llibres locals

j.c

La commemoració del cinquantenari de la mort de Josep Carner (18 h) i el tastet d’autors locals (19 h) a la biblioteca Lambert Mata enceten, a la vigília, el Sant Jordi a Ripoll. L’endemà, hi haurà parades de llibres i roses a l’Espiga Verda (pg. Sant Joan), el Gràfic Paper (c. Ter cantonada amb Progrés), Ocells i Plantes Alarcon (c. Progrés), Paper Tisora (pl. Clavé) i Rams N’Roses (ctra. Barcelona). A més, hi haurà un concert de sardanes amb la cobla Tres Vents a la plaça sant Eudald (18 h) i cine club. A Puigcerdà, les parades, amb la participació també de les associacions de la vila al passeig del 10 d’abril.

Exposició de dibuixos a Blanes i nova colla de diables a Riells

J.FERRER

A Blanes i Lloret de Mar només hi haurà parades de flors i llibres, seguint el protocol del Departament de Cultura de la Generalitat. A Blanes s’ha suspès la Fira d’Entitats, que tenia lloc al passeig de Dintre i el carrer Ample. Es manté l’habitual concurs de murals amb dibuixos dels escolars –normalment al passeig de la Maestranza i l’any passat en format virtual, per Instagram–. Els dibuixos, però, s’han fet els últims dies i formaran part d’una exposició que s’estrena divendres a la Casa Saladrigas. Hi haurà 291 dibuixos fets per uns 1.500 alumnes dels col·legis públics i concertats. A Lloret, la quarantena edició de la Fira del Llibre i de la Rosa tindrà lloc al passeig Jacint Verdaguer. Només estarà oberta per a llibreters, editorials, sector professional i “floristes amb llicència d’activitat” a Lloret, diu el consistori. A Santa Coloma de Farners, divendres hi haurà activitat a la plaça Farners, amb parades de llibres i roses de les 9 h a les 20 h, però caldrà mascareta, distància social i higiene de mans. En altres pobles hi haurà novetats, com ara a Riells, on es presentarà de manera pública la colla de diables Les Vírboles i el conte de la Vírbola. A Anglès, per tal de garantir les condicions de seguretat, l’activitat es traslladarà a la plaça dels Horts i es donarà inici a l’Any Bauxell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona